Bratunac:Obilježen Dan državnosti BiH,ovo je BOSNA

Danas je obilježen Dan državnosti i u našem lijepom Bratuncu.Program je počeo sa posjetom Šehidskom memorijalnom centru Veljaci,gdje je položeno cvijeće i odata počast našim Šehidima.Današnji dan nije samo prilika za prisjećanje, već potvrda i obnova državnosti u srcima i mislima svih nas koji smo na ovim prostorima vijekovima upućeni jedni na druge. Simbolika ovog dana i njen preveliki značaj pozivaju nas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se svih vrijednosti koji smo svakodveno dužni činiti.


U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod,Općinsko društvo Bratunac i Medžlis Islamske zajednice Bratunac organizovana je pozorišna predstava “Bosanska bajka”.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu s Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima.

Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ. U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić.

[Best_Wordpress_Gallery id=”82” gal_title=”Dan drzavnosti”]

Slike preuzete sa fb stranice M.Z.K.P.

Inače, predstava se izvodi pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Izvedbu tačke uradili su glumci BKC Tuzla u Domu kulture u Bratuncu.Pozorišna predstava je izvedena u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.Dom kulture u Bratuncu je bio popunjen sa našim mališanima koji su bili presretni i sa velikom pažnjom, uz zabavu i smijeh, pratili izvedbu tačke tuzlanskih glumaca  BKC koji su maestralno izveli.Današnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici opštinske vlasti u Bratuncu,vjerski predstavnici iz Kladnja sa svojim Glavnim imamom Asim ef. Esmić.Hvala vam svima koji ste se odazvali ovom danu i uveličali ga…

Izvor:Infosvijet.net

Back to top button