Muslimani danas obilježavaju dan rođenja Muhammeda a.s. – Mevlud

Centralna mevludska svečanost danas će biti održana u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu

 

Dan mevluda jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

U Kur'anu se za Muhammeda a.s. kaže “Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, a poslanik Muhammed a.s. je za sebe je govorio: “Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“

Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Blagoslovljeni poslanik Muhammed a.s. je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom na to da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.

Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti, te da je čovječanstvu vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo “da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe”.

Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

Tim povodom, danas će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, javila je MINA.

Centralna mevludska svečanost danas će biti održana (Jacija-namaz ) u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu, u sklopu manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”.

MINA

Back to top button