Besplatne “markice” za djecu, učenike, redovne studente i nezaposlene osobe u Tuzlanskom kantonu

Zahvaljujući prijedlogu zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB), u Skupštini TK ispravljena je višegodišnja nepravda nanesena socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH.

Zbog opstrukcija u donošenju odluke punih osam godina druge političke partije od najugroženijih kategorija stanovništva protupravno su naplatile blizu 45 miliona KM.

– Godišnje je to bilo više od pet miliona KM, ali smo na posljednjoj sjednici istrajali svi zajedno, kao ekipa, spram naleta i pritisaka pojedinaca te uspjeli obezbijediti da jedna ovakva odluka bude donesena. Pristali smo na zahtjev SDA da se odluka provodi sukcesivno. Dakle, od 1. januara 2018. godine besplatne zdravstvene markice dobit će djeca do navršenih 15 godina, učenici i redovni studenti te osigurane osobe koje su prijavljene u Zavod za zapošljavanje TK, u svojstvu nezaposlenih osoba – pojasnio je Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB-a.

Od 1. januara 2019. godine besplatne zdravstvene markice dobit će sljedeće kategorije: žene u ostvarivanju zdravstvene zaštite u vezi trudnoće i materinstva i korisnice zdravstvenih usluga u vezi sa prevencijom karcinoma dojke i karcinoma maternice; ratni vojni invalidi sa utvrđenim invaliditetom od 60 posto; civilne žrtve rata i invalidi sa utvrđenim invaliditetom preko 60 posto; članovi porodica šehida, odnosno članovi porodica poginulih ili umrlih boraca od posljedica ranjavanja, a koji su bili pripadnici Vojske F BiH; penzioneri čija penzija ne prelazi iznos minimalne penzije; osobe starije od 65 godina, ali ako nisu korisnici penzije; osigurane osobe – štićenici socijalnih ustanova; osigurane osobe – korisnici socijalne zaštite; raseljene osobe i izbjeglice, ako nisu korisnici penzije ili ako drugi mjesečni prihod ne prelazi iznos minimalne penzije; osigurane osobe koje su davaoci krvi, i to osobe koje su darovale krv deset i više puta i osigurane osobe – davaoci dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja.

– Odlukom, čija primjena počinje 1. januara 2018. godine, 140.000 građana će dobiti besplatne markice, dok će markicu u istom iznosu, kao i prethodne godine (20 KM op.a), plaćati oko 163.000 građana. Implementacijom odluke, od 1. januara 2019. godine još 130.000 najugroženijih kategorija stanovništva će dobiti besplatne markice. Iako je ovo mali korak, uspjeli smo u nakani da pokažemo brigu za najugroženije kategorije stanovništva, što ćemo nastaviti i u budućnosti – kaže Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK.

avaz.ba

Back to top button