Neredovno čišćenje dimnjaka je velika opasnost: Zbog 25 KM rizikujete život

Neredovno čišćenje dimnjaka je velika opasnost: Zbog 25 KM rizikujete život

Foto: Arhiv/Klix.ba

Prema zakonu je u Kantonu Sarajevo obavezno da se dimnjaci na stambenim objektima kojima upravljaju upravitelji čiste jednom godišnje, dok vlasnici privatnih objekata sami odlučuju kada će ga očistiti. Nažalost, nekada bude kasno.

Kako je za Klix.ba rekao Selim Ekmekčić koji radi kao dimnjačar skoro četiri decenije, dimnjaci za peći na plin bi se trebali čistiti jednom do dva puta godišnje, a kada je riječ o čvrstim gorivima, onda svakih 30 dana tokom sezone loženja.

“Tako je bilo prije, a sad imamo mnogo smrtnih slučajeva. Nemamo sluha na nivou vlasti. Trenutno se radi na nacrtu zakona o vatrogastvu pa bi i djelatnost dimnjačara trebala biti obuhvaćena njim. Problem je jer nema sankcija. Upravitelji nas zovu jednom godišnje, a privatnici samo kad im se začepi dimnjak. Ljudi nesvjesno dovode u opasnost svoj život”, rekao je Ekmekčić.

Cijena čišćenja je 25 KM za privatne stambene objekte, dok je za zgrade 0,75 KM po stanu, što je, smatra Ekmekčić, premalo.

“Postoje i dojavljivači na senzore za ugljenmonoksid i gas, koji alarmiraju čim je nivo povišen u odnosu na normalan ili curi gas. Mi smo ih nabavili, ali nema zainteresovanih kupaca. Nagledao sam se smrti i gušenja da mi se skoro zgadio ovaj posao, jer jedino mi imamo aparate za mjerenje polutanata pa nas zovu na rekonstrukcije i uviđaje”, kazao je.

Podsjetio je na slučaj 16-godišnjeg dječaka koji je preminuo u kupatilu od trovanja plinom.

“Napa je bila priključena na isti dimnjak gdje i bojler, što je uzrokovalo curenje. Dijete je ušlo da se okupa i nije mu bilo spasa. Samo vas uspava. Dozvoljeni nivo polutanata je 10 μg/m3, a ovdje je bio 3.500 μg/m3”, rekao je.

Osim redovnog čišćenja dimnjaka preporučuje se da barem jednom godišnje pregledate svoju peć tako što ćete izvaditi unutrašnje obloge i ukloniti ostatke čađi i ložišta s njih. Također, vremenom se ošetećuju ovi dijelovi pa ih treba zamijeniti.
Ukoliko sumnjate na ispravnost peći ili na curenje plina, odmah ugasite vatru i isključite plin. Ukoliko niste sigurni gdje vam je izvor curenja, otvorite prozore i pozovite hitne službe ako plitko dišete, osjećate se zbunjeno, imate glavobolje, mučnine ili pomućen vid.

Klix.ba

Back to top button