BiH je minama najzagađenija zemlja u Evropi

BiH je minama najzagađenija zemlja u Evropi
Bosna i Hercegovina je minama najzagađenija zemlja u Evropi, a prema podacima BHMAC-a veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.091 kilometara kvadratnih ili 2,2 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Opšta procjena uticaja mina/eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u 129 opština u BiH je identifikovala 1.398 ugroženih zajednica pod uticajem mina/eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata. Od kraja rata do novembra 2017. godine mine su uzrokovale stradanje 1.755 ljudi, od čega 613 sa smrtnim ishodom.

Ovo je rečeno povodom obilježavanja dvadesete godišnjice od potpisivanje Otavske konvencije – Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transporta protivpješadijskih mina.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCKBiH) u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) je predstavilo rezultate u ispunjavanju obaveza iz Otavske konvencije i rezultata aktivnosti Crvenog krsta/križa u protuminskoj akciji od 1996. do 2017.godine.

Problem postojanja mina u svijetu trenutno pogađa 68 zemalja, među kojima jedno od vodećih mjesta zauzima Bosna i Hercegovina. Pored masovnog stradanja i ranjavanja civilnog stanovništva, problem postojanja zaostalih mina direktno utiče i na ekonomski razvoj zemlje koja je bila zahvaćena ratom.

Organizacija Crvenog krsta/križa već 20 godina kontinuirano provodi aktivnosti na upozoravanju na opasnost od mina i postigla je značajne rezultate .U punoj saradnji sa BHMAC-om i uz tehničku i finansijsku podršku MKCK, aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina su sprovedene u brojnim minama ugroženim zajednicama.

Tako širom BiH postavljaju znakove hitnog obilježavanja minski sumnjivih površina, bilborde sa mapama minskih polja, znakove zabrane kretanja te trajne minske ograde, postavili su 13 igrališta za djecu na sigurnim površinama u ugroženim zajednicama, a svake godine na svim nivoima organizovanja struktura DCKBiH realizira takmičenja „Misli Mine“ za učenike osnovnih škola, koja okupe blizu 25.000 djece u čitavoj BiH.

Intenzivno rade i na edukaciji i podizanju svijesti o opasnostima od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata ciljnih grupa, kao što su učenici, poljoprivrednici, lokalno stanovništvo, povratnici, lovci, ribolovci, šumski radnici, skupljači drva i bilja, vatrogasci, planinari i drugi, štampaju i dijele adekvatan promotivni materijal prilagođen ciljnim grupama, a svake godine učestvuju u obilježavanju 4. aprila Svjetskog dana borbe protiv mina.

U decembru obilježavaju  tradicionalnu aktivnost Nedjelju upozoravanja na opasnost od mina uz brojne aktivnosti sa djecom i omladinom, te prikupljaju podatke o žrtvama mina i pomažu žrtvama mina.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button