Ispovijest pilota SAD-a kojeg su 1999. oborili Srbi: Bio sam prestravljen


Nedavno je u sklopu serijala National Geographica “No man left behind” objavljena priča pilota vojske SAD-a Dalea Zelka oborenog 1999. godine za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije, u kojoj je tada režim Slobodana Miloševića brojao posljednje dane.

Zelko je tog 27. marta vozio nevidljivi F-117. Iz Aviana u Italiji došao je na sjever Srbije, a onda se počeo spuštati prema Beogradu, piše Blic. Tokom cijelog leta pratilo ga je nevrijeme.

“Znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi. Gledajući olujne oblake u mraku, osjetio sam neku tegobu od glave do pete. Ustvari, bio sam prestravljen”, rekao je Zelko.

Nakon što je pogodio metu, krenuo je natrag prema bazi. No na povratku je pogođen. Nekoliko raketa je izbjegao, a onda ga je jedna pogodila u krilo. Avion je počeo padati.

“Sve mi je prolazilo kroz glavu. Moj život, porodica, slika kako tuguju nad mojim kovčegom, aviona koji pada. I odjednom sam se našao u sjedištu koje pada. Morao sam se riješiti sjedišta. Nekako sam uspio i počeo sam se spuštati padobranom. Tada sam samo razmišljao o tome kako me srpski vojnici već čekaju dolje, jer sam im upravo bombardirao glavni grad”, sjeća se američki pilot.

Spustio se između dva sela, nekih tridesetak kilometara od Beograda. Pao je na njivu i sakrio se u neki kanal. Uključio je GPS i počeo tražiti signal.

“Laknulo mi je kada sam uspostavio vezu s bazom. Satima sam bio u kanalu. U daljini su se čula vozila, helikopter. Odjednom sam čuo da je neko pored mene. Vidio sam psa na petnaestak metara od mene. Uzeo sam nož i čekao. Ali on se okrenuo i otrčao”, sjeća se.

Kada je doletio helikopter, uređaj za infracrveni signal mu se pokvario.

“Iskočio sam iz kanala i upalio signalnu raketu. Čekao sam ko će me prvi uhvatiti. Pritrčala su dva vojnika, nisam znao čiji su dok nisu progovorili na engleskom. Sutradan sam nazvao kćerku i čestitao joj 10. rođendan. Tek tada sam shvatio da sam spašen”, prenosi Blic Zelkovo prisjećanje.

Back to top button