Izostao dogovor o razgraničenju BiH i Srbije: Vučić traži za Srbiju obje hidroelektrane na Drini

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su danas u Beogradu sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru posjete Srbiji.


Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratili su se javnosti nakon sastanka u Palati Srbije koji je održan u okviru službene posjete državnog vrha BiH zvaničnom Beogradu. Vučić je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem kazao da su ekonomski rezultati u saradnji Srbije i BiH i iznad nivoa političkih odnosa, koje uopće ne bi ocijenio lošim.

Kako kaže BiH je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije i državne vlasti obje zemlje uspjele su otkloniti i određene vrste ekonomskih barijera koje su postojale između država.

On je rekao da je bilo govora o unapređenju prijateljskih odnosa i da se gleda u pravcu izbjegavanja svih tema koje su problematične za jednu od dvije zemlje. Govora je bilo i o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, a Srbija je prema riječima Vučića iznijela nedvosmislen stav.

Predsjednik Srbije je kazao da je to važno za povezivanje prije svega Srba i Bošnjaka na teritoriji obje zemlje. On je kazao da BiH nije još donijela konačan stav ističući da će Srbija poštovati odluku bh. državnih vlasti.

Bilo je govora i o utvrđivanju granica, a prema riječima Vučića članovima PBiH datje “non paper” prijedlog. Vučić je rekao da Srbija traži dvije hidroelektrane na Drini i da je spremna dati metar za metar teritorija.

Vučić je kazao da je Srbija utvrđivanju granica pristupila na najozbiljniji i fer način te da je učinila kompromise za koje sigurno ne bi lako dobili podršku Skupštine Srbije i javnosti Srbije.
On je rekao da je Čović iznio stav BiH koji glasi da sve dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati stav koji ima Srbija. Predsjednik Srbije je kazao da su oni veoma zahvalni na tome te da Srbija poštuje integritet BiH.

Razgovori, prema riječima Vučića, nisu bili laki, ali da su oni tu da bi rješavali probleme, a ne da bi se voljeli. Članovima Predsjedništva BiH poručio je da su uvijek dobrodošli u Srbiju.

Prilikom današnjeg obraćanja Dragana Čovića i Aleksandra Vučića na konferenciji za medije u Beogradu nakon posjete Predsjedništva BiH, desio se zanimljiv detalj.

Naime, dok su Dragan Čović i Aleksandar Vučić odgovarali na pitanja medija, u obraćanje se uključio i bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

“Jedno bitno pojašnjenje”, kazao je Izetbegović i dodao:

“Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Ja sam zamolio da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne Predsjedništva BiH. Moj stav je da se vanjska politika vodi u BiH uzevši u obzir stavove susjednih zemalja”, poručio je Izetbegović kao odgovor na izjave Čovića koji je kazao da će BiH po nekim pitanjima svoju vanjsku politiku ravnati po Srbiji.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna/N1)

Back to top button