Ravno do dna: Dodik i Cvijanovićka kandidati vladajuće koalicije

Željka Cvijanović i Milorad Dodik najizgledniji su kandidati vladajuće koalicije za predsjednika entiteta RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.
cvijanovic-dodik
Iako je, za razliku od opozicije, u vladajućoj koaliciji u RS izuzetno teško naći sagovornika koji je spreman da javno govori o njihovim kandidatima za dve najznačajnije pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima, Slobodna Bosna nezvanično saznaje da su aktuelni predsjednik i premijerka manjeg bh. entiteta glavni favoriti za izlazak na crtu kandidatima Saveza za promjene.

– Željka Cvijanović, Siniša Karan i Nebojša Radmanović već dugo važe za najozbiljnije kandidate SNSD za funkciju predsednika entiteta RS. Iako se u pojedinim medijima spekuliše o tome da će Karan vjerovatno biti izbor Milorada Dodika za njegovog nasljednika u Palati Republike, u vrhu najveće političke partije prevladava mišljenje da kandidaturu za tu poziciju treba povjeriti Cvijanovićevoj, kao osobi koja je politički mnogo iskusnija i prepoznatljivija široj javnosti – tvrde izvori SB.

Oni takođe otkrivaju da je sadašnji predsednik RS i šef SNSD danas mogo bliži kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva BiH nego što je to, kako kažu, bio slučaj prije samo nekoliko mjeseci.

– Iako se sve donedavno Dodik protivio ideji da se kandiduje za najvišu funkciju u Sarajevu, njegovi savjetnici ubijedili su ga da bi kandidaturom za srpskog člana Predsjedništva BiH umogome pomogao šansama kandidata SNSD za predsednika bh. entiteta RS, odnosno da bi snagom svog autoriteta i ugledom koji uživa kod birača Dodik uspio da „pogura“ Cvijanovićevu do pobjede nad Mladenom Ivanićem, koji će, gotovo je sigurno, biti kandidat Saveza za promjene za tu funkciju – tvrde sagovornici.

Međutim, mogući problemi u izboru kandidata vladajuće koalicije u entitetu RS za dvije najznačajnije pojedinačne funkcije naziru se zbog insisiranje DNS da jedna od kandidatura pripadne toj političkoj partiji. Predsjednik DNS Marko Pavić nedavno je ponovio stav da njegova stranka, kako je rekao, neće odustati od svog kandidata za predsjednika RS ili srpskog člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2018.

– Do sada smo to puštali našim koalicionim partnerima, a sada mislim da imamo snage da mi nosimo jednu od tih funkcija i očekujem od naših partnera korektan stav – rekao je Pavić.

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić, s druge strane, nije želio da komentariše saznanja SB da su Dodik i Cvijanovićeva najozbiljniji kandidati te političke partije za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS.
– Na stranačkim organima još nije zvanično raspravljano o toj temi. SNSD je ozbiljna politička organizacija i kada procijenimo da je došlo vrijeme da se objave imena to ćemo da uradimo. Još je rano da se govori o kandidatima vladajuće koalicije za predstojeće opšte izbore, ali se slažem s tim da kandidati moraju da budu ljudi koji imaju veliki autoritet i ugled – poručuje Špirić.

Repriza izbornih duela

U slučaju da Željka Cvijanović i Milorad Dodik budu kandidati vladajuće koalicije za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, a Mladen Ivanić i Mirko Šarović kandidati SzP, u oktobru sljedeće godine svjedočićemo reprizi izbornih duela iz 2000, odnosno 2014. godine. Naime, Mirko Šarović je prije skoro dvije decenije pobjedio Milorada Dodika na izborima za predsjednika entiteta RS, dok je je Ivanić na prošlim izborima pobjedio Cvijanovićevu u trci za fotelju člana Predsjedništva BiH.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Back to top button