Uhapšen Hamdija Abdić Tigar

Hamdija Abdić Tigar, zapovjednik 502. brigade Armije BiH, uhapšen je jutros u Bihaću po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Akciju provodi Federalna uprava policije (FUP).

Faktoru je ova informacija potvrđena iz više izvora. Nezvanično, Abdić je uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala HVO-a u martu 1995. godine.

U FUP-u nam je nezvanično rečeno da su u toku pretresi više lokacija na području Bihaća i njegove šire okolice.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona će povodom ove akcije održati konferenciju za medije u 15 sati.

U okolici Bihaća početkom 2014. godine pronađeno je plastično bure za koje se tvrdilo da se u njemu nalaze posmrtni ostaci Vlade Šantića, navodno zaliveni gipsom. Istražiteljima je lokaciju tada, kako je objavljeno, otkrio zaštićeni svjedok.

Materijal koji je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dostavljen tada na analizu nije mogao biti analiziran, tačnije koštani uzorci koji su pronađeni na Grabežu kod Bihaća, nisu bili upotrebljivi i iz njih se nije mogla izolovati DNK.

Šantić se vodi kao nestala osoba od marta 1995. godine, a posljednji put je viđen u blizini Bihaća, u hotelu “Sedra”.

Federalna uprava policije (FUP) podnijela je u januaru 2014. godine Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam osumnjičenih osoba za ubistvo Šantića. Prvi osumnjičeni je bio Hamdija Abdić, a osim njega prijavljeni su i Ramiz Ružnić, Dedo Karabegović, Indijan Alibegović, Enver Keranović, Ramiz Bajramović i Jasmir Topal.

Hamdija Abdić je sve ovo vrijeme bio dostupan domaćem pravosuđu.

(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button