Slika koja je potresla svijet

Slika šesnaestogodišnjeg palestinskog dječaka Fevzi al-Džunaidija, u toku njegovog hapšenja od strane okupatorskih cionističkih snaga, postala je globalna ”ikona” koja odražava suštinu cionističkog zločina nad Palestincima, odnosno nad palestinskom djecom od strane izraelske okupatorske vojske.Portal Al–Alarabija.net napravio je intervju sa amidžom dječaka Fevzija, Rašidom al-Džunaidijem, koji je je objasnio da je njegov mladi bratić još uvijek u zatvoru ”Ofer”, i da danas (13.12.2017.) čeka izraelsku presudu.

O Fevzijevom hapšenju, njegov amidža je rekao: ”Fevzi je, u prošli četvrtak, otišao da kupi neke kućne potrepštine u centru Hebrona, gdje se desio sukob između grupe mladih Palestinaca i izraelske okupatorske vojske, u znak protesta protiv odluke američkog predsjednika da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela. Tu je bio uhapšen od strane velikog broja izraelskih vojnika koji su ga pretukli prije nego je prebačen u pritvor u mjestu Kiryat Arba, a zatim je prebačen u zatvor ”Ofer” blizu Ramallaha.”

Dječak Fevzi je najstariji sin siromašne porodice, te je morao napustiti školu da bi radio i pomagao svoju porodicu.

Fotograf koji je uspio načiniti, sada već, planetarno poznatu fotografiju jeste novinar Abdul-Hafiz el-Hašlamun, koji radi kao fotograf za jednu evropsku agenciju. El-Hašlamun je za Al-Arabiya.net rekao: “Kad su ga uhapsili osjetio sam šok i veliku bol. Dječak je bio pretučen i uhapšen od strane 23 vojnika. Bilo je tu još vojnika, ali ih moj objektiv nije uspio uhvatiti. Ipak mi je drago da sam napravio ovu fotografiju koja se brzo proširila svijetom. Ali, vjerujte mi, kad god je pogledam osjetim bol.” Od početka godine, Izrael je uhapsio više od hiljadu palestinske djece, a još uvijek drži više od trista djece u zatvorima.

Slika uhapšenog dječaka Fevzija, brzo je obišla svijet putem društvenih mreža, a nekim umjetnicima je ona bila inspiracija da taj zločinački čin izraelske okupatorske vojske naslikaju i predstave na različite načine.

Screen-Shot-2017-12-13-at-18.36.50-768×512

Screen-Shot-2017-12-13-at-18.37.02-768×466

Back to top button