Rotkva čisti organizam

Kao najbolja odbrana od infekcija i virusa, rotkva je nezamenljiva tokom hladnih dana zbog velikog broja lekovitih svojstava.

Ovo hranljivo povrće male energetske vrijednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči.

U našim krajevima, najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale.

Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit. Crna rotkva se koristi i u narodnoj medicini, gdje je poznata kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

S druge strane, bijelu rotkvu u Japanu nazivaju i “čistačem tijela”, jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pijesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči.

Bijela rotkva takođe pomaže varenju cjelovitih žitarica i masti životinjskog porijekla. Uz pomoć sastojka rafanola, koje predstavlja eterično sumporno ulje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuju kod bronhitisa, prehlade i kašlja, a sadržaj lizocina djeluje antibakterijski.

pressing.ba

Back to top button