OVO VAM PRAZNI NOVČANIK: 7 NAVIKA U VOŽNJI KOJE UNIŠTAVAJU VAŠ AUTOMOBIL

Donosimo vam listu ne tako mudrih navika u vožnji.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da izbjegnete opasn situacije i nepotrebne troškove, kao i da produžite životni vijek svom automobilu.

1. Držite ruku na menjaču

Mnogo ljudi ima naviku da drži ruku na menjaču dok vozi. Ovo ne bi trebalo raditi iz više razloga, a najočigledniji je taj što morate da držite obe ruke na volanu. Drugi štetan efekat jeste da i mali, ali konstantan pritisak na mjenjač, gura polugu mjenjača i dovodi do pomjeranja zupčanika, što kasnije dovodi do problema sa mjenjanjem brizina.

2. Sipate gorivo samo kada je rezervoar skoro prazan

Kada auto nije u upotrebi, mehaničke nečistoće se skupljaju u rezervoaru za gorivo i talože na njegovom dnu. Prljavšina ulazi u pumpu za gorivo i filtere i izaziva njihovo oštećenje. Tokom zimskih mjeseci, napunite rezervoar bar do pola, da biste izbjegli stvaranje velike količine kondenzata. Pri niskim temperaturama u kojima voda mrzne, njeno prisustvo u rezervoaru može da dovede do njegove deformacije i drugih problema.

3. Često kočenje

“Držite distancu i stopite se sa saobraćajem.” Ovo je ono što vas uče na časovima vožnje. Ako često nepotrebno pritiskate kočicu, bolje je da strane imate veću sumu novca za redovno mjenjanje kočionih diskova i pločica. Da biste izbjegli neprijatne nesreće, neodložno mjenjajte crijevo kočnice i vodite računa o količini tečnosti za kočnice.

4. Ignorišete sumnjive zvukove

Škripanje i drugi neobični zvukovi mogu da ukazuju na kvar. Mnogi vozači su skloni da ignorišu ove zvuke, pa im se kao rezultat, automobil pokvari na sred puta. Ako vaš automobil emituje neprirodne zvuke, uradite dijagnostiku da biste otkrili i riješili problem.

5. Zanemaruju rucnu kočnicu

Kada parkirate automobil sa automatskim mjenjačem na nagibu, cijelo opterećenje je na spoljnim zupčanicima mjenjača. Da biste se uspješno parkirali na kosini, držite nožnu kočnicu i prebacite mjenjač u “parking” položaj. Onda povucite ručnu kočnicu i tada polako pustite kočnicu.

6. Ne zagrijvate motor sa velikim brojem obrtaja

Većini modernih automobila nije potrebno zagrijavanje motora. Ipak, vredi zapamtiti da dok lampica ne pokaže radnu temperaturu, ne treba pokretati motor sa više od 2000 obrtaja. Pri niskim temperaturama, preporučuje se da motor radi 1-2 minuta prije nego što pokrenete auto.

7. Držite stopalo na kočnici dok vozite nizbrdo

Mnogi vozači drže stopalo na kočnici dok voze nizbrdo da bi mogli da je pritisnu u svakom momentu. Ovo dovodi do pregrijavanja kočionog sistema i habanja diskova i pločica. Ispravno je prebaciti automobil u manju brzinu i pokrenuti motorno kočenje.

Izvor: fokuzz.com

Back to top button