Kovačević: Neshvatljivo šta RS postiže u odnosima sa Rusijom

Ruski uticaj na prostoru Balkana dvojako se tumači među poznavocima ovdašnjih prilika. Dok jedni tvrde kako Rusi aktivno rade na destabilizaciji Balkana i predstavljaju pravu opasnost, drugi tvrde kako ruski uticaj nije takav da bi ga se trebalo bojati.

“Rusija koristi jedan metod koji je zapadnog karaktera koji se zove “soft power” jer na jedan mekši način pokušava da ovlada ovim prostorom. Potpuno su svjesni i znajući da se ovdje Rusija ne pojavljuje kao neki veliki investitor osim banaka koje više služe za uzimanje novca, nego kao neki investitor. Tako da je meni neshvatljivo šta zapravo Srbija i jedan dio BiH u tim odnosima s Rusijom želi postići”, kaže Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euro-atlantske integracije.

Vojni komentator Politike i narodni poslanik vladajuće koalicije Miroslav Lazanski smatra da je aktuelna sigurnosna situacija krhka.

“Imate Kosovo, jug Srbije, Makedoniju, BiH, konfrontaciju političku i psihološku sa Hrvatskom…Nemate potpuno bezbednu situaciju na Balkanu. Ja bih bio rad i sretan da nema nikakvih problema. Ne možete verovati u večni mir na Balkanu”, tvrdi Lazanski i podsjeća na parolu Josipa Broza Tita: “Radimo kao da ćemo 100 godina živeti, pripremamo se kao da će sutra rat”.

Hrvatski analitičar Anđelko Milardović mišljenja je da se bez Rusije ništa neće moći uraditi.

“Rusija je preko Republike Srpske i energetike ušla je u sustav Bosne i Hercegovine. Kao što su ušle i druge zemlje, tu mislim na Ameriku i Zapad, EU. Bez Rusije se u Bosni i Hercegovini neće moći tek tako rješavati”, smatra Milardović.

Iz Washingtona pak stiže poruka da je rusko uplitanje u međudržavne odnose i u unutrašnje stvari zemalja globalni, a ne regionalni problem.

“Ljudi su zabrinuti zbog tog uticaja ne samo u tom regionu, nego i u Istočnoj Evropi, te u balktičkom regionu gdje Rusija pokušava dovesti do destabilizacije. Rekao bih da se radi o globalnoj zabrinutosti. Naravno Balkan je jedno od tih područja u kojima Rusija pokušava nešto uraditi iako tu ne troše neograničene resurse”,

Analitičari također smatraju da bi promjenu u odnosu snaga na ovom prostoru mogla donijeti i nedavno uspostavljena grupa za strateške komunikacije EU koja bi navodno trebala predstavljati dio borbe protiv ruskih uticaja.

N1

Back to top button