Sarajevski aerodrom skoro milion putnika, Tuzlanski više od 500.000

Foto: Vijesti.ba

Sarajevski aerdorom po svemu sudeći neće dostići brojku od milion opsluženih putnika ove godine, dok će Tuzlanski aerodrom premašiti brojku od 500 hiljada, izvještava Indiaktor.ba.
Zaključno sa novembrom kroz Sarajevski aerodrom je ove godine prošlo 907.917 putnika, što je povećanje za 14,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Budući da bi za dostizanje milion putnika bilo potrebno da u decembru broj putnika bude veći od 90 hiljada, takvo nešto je malo vjerovatno s obzirom da su takve mjesečne brojke karakteristične za ljetnu sezonu, ali ne i za zimske mjesece.

U novembru Sarajevski aerodorom zabilježio je 57.887 putnika, što znači da bi se uz sličan ili nešto veći promet u decembru mogao približiti brojci od milion putnika, ali je ne i dostići.

Tuzlanski aerodrom bilježi najimpresivnije rezulate na krilima drugog baznog aviona koji je niskobudžetni prevoznik WizzAir uveo na ovom aerodromu.

Tuzlanski aerodrom je za jedanaest mjeseci zabilježio 494.846 putnika, što je povećanje za 74,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U novembru je ovaj aerdrom opslužio 37.432 putnika, pa će brojku od 500.000 putnika u ovoj godini lako dostići i prestići.

Ostala dva aerodroma – Mostarski i Banjalučki – zaostaju po broju putnika, ali se i tu očekuju promjene, posebno nakon što su dogovoreni letovi Eurowingsa sa Mostarskog aerodroma od proljeća naredne godine.

Mostarski aerodrom je imao 42.723 putnika za jedanaest mjeseci ove godine, što je 20,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Banjalučki aerodrom bilježi pad od 6 odsto, a prevezao je ukupno 19.724 putnika.

Ukupno su bosanskohercegovački aerodromi zabilježili za jednaest mjeseci ove godine 1.465.210 putnika, što je povećanje od 27,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

(Vijesti.ba / Indikator.ba)

Back to top button