Novogodišnje gaže: Dino Merlin rekorder s honorarom od 64 hiljade eura

Pjevačima koji su traženi i pune najveće dvorane, angažman za doček Nove godine je posao koji se ne odbija. Većina njih za nastup na Silvestrovo, bilo da je riječ o javnom prostoru, klubu ili hotelu, dobiju i po tri četiri puta veće iznose nego za ostale, “standardne” koncerte.

Jer, teško da će i najveće zvijezde naše estrade moći ponoviti desetke hiljada eura koje dobiju za novogodišnji nastup. Svake godine ima ih i nekoliko koji prijeđu iznos od 50 hiljada eura, poput Severine, Zdravka Čolića ili pak Dine Merlina. Za ove najveće zvijezde regije tako će biti i ovoga 31. decembra, no niko nije želio potvrditi o kojem se iznosu radi.

Tačni iznosi njihovih otprilike dvosatnih nastupa uvijek su tajna, jer menadžeri ne žele istupiti u javnost s ciframa, strahujući od poreza. Neki gradovi izašli su s ciframa koje kane potrošiti ukupno za doček Nove godine na svojim javnim prostorima, ali ne i pojedinačnim iznosima. Tako je grad Split, u kojem ove godine građane na rivi zabavljaju Jole i Gustafi izdvojio 450 hiljada kuna, a Dubrovnik miliona kuna za Dinu Merlina, Pravila igre i Songkillerse na Stradunu. Najveću sumu od njih će dobiti Dino Merlin, vrtoglavih 64 hiljade eura, što je organizator i potvrdio.

To je 14 hiljada eura više nego što je dobio prošle godine kada je svoje Sarajlije uveo u Novu 2017. Tada mu je grad Sarajevo isplatio 50 hiljada eura. Budžeti glavnog grada Bosne i Hercegovine za ovakva slavlja su znatno niža, ali u tu priču uvijek se uključe i sponzori. Ove godine imaju na raspolaganju 250.000 KM, što svakako neće podmiriti nastup jedne od najveće zvijezde na ovim prostorima, Zdravka Čolića.

Prema neslužbenim informacijama, on bi trebao dobiti također 50 hiljada eura. U društvu najviše plaćenih opet su Severina i Goran Bregović, a od njih nije daleko ni Jelena Rozga koja nastupa u beogradskom hotelu Metropol Palace. Severina je, kao i mnoštvo naših izvođača, u Crnoj Gori. Sa svojim svekrom Draganom Kojićem Kebom nastupit će na Silvestrovo i Novu Godinu u hotelu Splendid u Budvi.

Kako je riječ o dvodnevnom nastupu, iznos će biti viši od 60 hiljada eura. U istom gradu, ali na gradskom trgu nastupit će Goran Bregović s Bijelim dugmetom i za to inkasirati navodno 50 hiljada eura. Toni Cetinski koji nastupa u Podgorici zaradit će 60 hiljada eura. Iako je do najluđe noći u godini ostalo jedva deset dana, još je uvijek enigma ko će nastupiti na glavnom zagrebačkom trgu jer Grad još uvijek nije ništa službeno potvrdio. Za sada se govori o imenima Zdravka Škendera i Soulfingersa.
Bportal

Back to top button