Potraga za Aldinom Mulićem: Danas će biti podignuta brana na Bentbaši

Potraga za Aldinom Mulićem (28) nastavlja se i danas, trinaesti dan, kada će biti podignuta brana na Bentbaši kako bi se pretražilo korito rijeke Miljacke sve do ušća u Bosnu.

S obzirom da posljednjih dana nije bilo padavina i da se smanjio vodostaj Miljacke, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), koja rukovodi akcijama potrage, planirala je da danas u 10.00 sati bude podignuta brana na Bentbaši. Ranije to nije bilo moguće jer bi brana pukla i napravila mnogo veću štetu a i loši uslovi na rijeci zbog velikog vodostaja nisu omogućavali detaljno pretraživanje korita rijeke, navode iz FUCZ-a.

Od kad se prije trinaest dana desila ova tragedija FUCZ je razmatrala i ovu mogućnost i kad je vodostaj Miljacke opao obavljeni su razgovori s nadležnim u CZ Općine Stari Grad Sarajevo te je isplanirana akcija zatvaranja, odnosno podizanja brane na Bentbaši.

Ovo će omogućiti detaljnu pretragu Miljacke po dionicama od Dolac Malte do ušća u rijeku Bosnu u dužini od 11 kilometara. Istovremeno s počekom podizanja brane, u ukupnom trajanju od oko tri sata, osam timova FUCZ ući će u korito Miljacke i nizvodno je pregledati da eventulano nađu tijelo i otklone sumnje da se ono nalazi u koritu rijeke.

Osim pripadnika FUCZ u potrazi će još učestvovati i GSS stanica Sarajevo i GSS Novi Grad, Općinska služba civilne zaštite Konjic, pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite KS, kao i rodbina i prijatelji stradalog mladića koji su prethodno upoznati s ovom akcijom.

Aldin Mulić i Irhan Fočo upali su u rijeku Miljacku u ranim jutarnjim satima 13. decembra. Tijelo Irhana Foče pronađeno je 14. decembra kod Visokog. Fočo je u subotu ukopan na Gradskom groblju Vlakovo.

(Bportal.ba/Fena)

Back to top button