Fatalna privlačnost Nikšića i Dodika: Kod gazde po dozvolu za političko djelovanje

Autor: M. R.
Nova ljubav rasplamsala se na političkoj sceni BiH: lideri SDP-a BiH Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik posljednjih dana jedan o drugome imaju samo riječi hvale, baš kao što i priliči pravom duhu bratstva i jedinstva.

Nikšić i Dodik: Izborne kalkulacije u korist SNSD-a
– Nas dvojica smo u vrijeme kada sam bio na čelu Vlade Federacije imali dobru saradnju. Ja entitet RS doživljavam kao dio BiH i učinio bih sve da ovdje bude dobro, isto kao što želim u FBiH. Nismo razgovarali o izborima, ni o bilo kakvim koalicijama. U Banju Luku sam došao sa ubjeđenjem da je korektno da Dodika, kao čovjeka, upoznam o onome što će se dešavati i da SDP ima namjeru da ovdje ozbiljno djeluje. Potrebna nam je takva politička kultura dijaloga, da nemamo međusobnih podmetanja i da se držimo riječi. Moje iskustvo iz razgovora sa Dodikom je takvo da smo se uvijek držali dogovorenog – izjavio je za srbijanski Blic predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

U sličnom tonu je njihov tajni banjalučki sastanak upriličen prije mjesec dana, koji je ipak “procurio” u medije, opisao i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik.

– Nikšić je dok je bio predsjednik Vlade FBiH bio dobar partner. Sjećam se kad je bila rudarska nesreća kod Zenice da sam ga zvao i pitao za pomoć, ponudili smo dva helikoptera – kazao je Dodik o svojoj saradnji sa Nikšićem.

Uprkos tome što obojica tvrde da su uvijek imali korektne političke odnose, to baš i nije sasvim tačno. Ne tako davno, prije godinu dana, Nermin Nikšić javno je optužio Milorada Dodika, kao i rukovodstvo HDZ-a BiH, da se bave “pokušajima ostvarenja ratnih ciljeva političkim sredstvima”.

– Pritom, Čović nikada ne spominje položaj Hrvata u RS, za Dodika Srbi u FBiH praktično ne postoje, dok Bakir ne vidi Bošnjake dalje od Ivan Sedla i Kozije ćuprije, a ne treba ni spominjati da ih svi ostali apsolutno ne interesuju – naveo je u svojoj izjavi iz decembra 2016. Nermin Nikšić.

No, vratimo se na nedavni banjalučki sastanak dvojice lidera: prvo su i jedan i drugi tvrdili da nikakvih političkih dogovora nije bilo i da su samo malo pričali “na opće teme” (Dodikova izjava), a onda se Nikšić ipak “izletio” pred medijima i otkrio da je od predsjednika RS-a praktično tražio blagoslov za buduće djelovanje SDP-a na području tog entiteta?!

– Tri stvari su mi bitne: prvo, da su za taj sastanak znali članovi Predsjedništva SDP-a, da su to znali moji drugovi i treće da je za taj sastanak znao predsjednik DF-a. Nismo se dogovarali o koalicijama, smatrao sam da je pošteno da dođem do predsjednika da ga informišem šta će SDP raditi u Republici Srpskoj u narednom periodu – izjavio je Nikšić prije nekoliko dana, dodavši da mu je Dodik “zahvalio na informaciji i primio je k znanju”.

Postavlja se pitanje zbog čega je predsjednik Nikšić svoju partiju, ali i partnere iz DF-a, unaprijed doveo u podanički odnos u RS-u objašnjavajući Dodiku njihove ambicije na predstojećim izborima u Republici Srpskoj?

Nije teško izračunati da će SDP-ov kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH u RS-u, ako ga bude i ko god to bio, prvenstveno imati ulogu da osigura pobjedu kandidatu SNSD-a, to jest Milorada Dodika. Naime, kandidat SDP-a BiH svakako neće imati nikakve šanse za pobjedu u RS-u, ali će zato privući onih nekoliko hiljada glasova koji bi mogli biti presudni u izbornom natjecanju između SNSD-a i opozicionog Saveza za promjene.

Na to računa i Milorad Dodik. Milostivo dopustivši Nikšiću i SDP-u da se politički angažuju na njegovoj teritoriji, Dodik je potpuno uvjeren da će u Predsjedništvu iduće godine sjediti SNSD-ovac – možda Željka Cvijanović, a možda i on sam jer je to, kako je izjavio prije dva dana, “jedino moguće”.

– SNSD će uglavnom imati svoje kandidate i za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS-a i pobijedit ćemo – poručio je samouvjereno Milorad Dodik.

Uz malu pomoć Nermina Nikšića, tako će sigurno i biti.

Spomenimo i to da je nedavno Nikšić, upitan za sastanak s Dodikom, za medije izjavio: “Neka vlast ne brine s kim se ja sastajem!” Vlast ne brine. Naprotiv, moglo bi se zaključiti da imaju razloga da aplaudiraju Nikšićevoj i SDP-ovoj nepromišljenosti.

Izvor: Faktor

Back to top button