U decembru otkriveno 187 ilegalnih migranata

Foto: Vijesti.ba

Pripadnici Granične policije BiH od 1. – 26. decembra 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 187 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.
Najveći broj slučajeva otkriven je na području Istočne Hercegovine, gdje su pripadnici Jedinice granične policije Trebinje u 23 slučaja otkrili 93 ilegalna migranta koja su pokušala ili u BiH ušla iz Crne Gore. Također, više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dvije zemlje, van graničnih prijelaza. Jedinici granične policije Trebinje u decembru 2017. preusmjeren je dodatni broj službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i specijalistička oprema za nadzor granice.

Osim na području Istočne Hercegovine, tokom decembra 2017. najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je izvan graničnih prijelaza u zoni odgovornosti jedinica: Višegrad, Zvornik, Bijeljina, Gorica, Izačić i Neum. Nekoliko grupa ilegalnih migranata otkriveno na području Bileće (12., 13. i 17. decembra), a 23. decembra su manje grupe otkrivene na području Bijeljine, Zvornika, Bihaća i Višegrada. Ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH. Evidentirani slučajevi ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Podsjećamo da je GPBiH u 2017. godini u periodu od 1. januara do 26. decembra 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrila 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu. U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana (121), Alžira (121), Afganistana (84), Turske (64), Libije (55), Sirije (54), Maroka (42), Irana (26), Albanije (18), te 96 osoba s područja Kosova.

(Vijesti.ba)

Back to top button