Zanimanja budućnosti: Dispečer za dronove i kontrolori vremena

U poslovnom svijetu se neprestano pojavljuju nova zanimanja. O poslovima koji su danas uobičajeni, posebno u IT sektoru i oblasti komunikacija, do prije samo nekoliko decenija niko nije ni razmišljao, a kamoli da se neko njima bavio. Istovremeno, prije svega zbog razvoja industrijske proizvodnje, nestala su mnoga zanimanja, posebno zanati, čije su se tajne generacijama prenosile s oca na sina.

Analitičari podataka (Data Analyst) i stručnjaci za obradu podataka (Data Scientist) već odavno postoje, a zaduženi su za izvlačenje dragocjenih informacija iz mora digitalnih podataka. Jedno od savremenih zanimanja je i glavni direktor za sreću (Chief Happiness Officer) koji brine da zaposleni budu zadovoljni kako bi kompanija ostvarila veći promet, pise Blic.

Za uguravače putnika u vagone, ma koliko da je neobično zanimanje, mnogi su već čuli, a radi se o osobama koje pomažu putnicima da što prije uđu u vagone u tokijskom metrou, kako bi se, uprkos gužvama, poštovao red vožnje.

Pojedini poslovni magazini pokušavaju predvidjeti kakva će se sve zanimanja pojaviti u skorijoj i daljnjoj budućnosti. Futurist Speaker pokušava da odgovori na ovo pitanje. Ovo je njihova “top 5” lista zanimanja u budućnosti.

Dispečer dronova

Kada dronovi počnu masovno da uklanjaju otpad, mijenjaju baterije i isporučuju robu, postojat će pojačana potražnja za dispečerima.

Stručnjak za oživljavanje izumrlih vrsta

Naučnici već sada rade na oživljavanju izumrlih i istrebljenih životinjskih i biljnih vrsta. Sa razvojem ove oblasti sigurno će se povećati i broj stručnjaka koji će se specijalizirati upravo za ovo zanimanje.

Proizvođači organa i udova

Sa masovnom proizvodnjom organa i udova, presađivanje doniranih organa otići će u historiju. Tada će odlazak kod doktora više ličiti današnjem odlasku kod, recimo, automehaničara.

Terapeut za proširenje pamćenja

Za optimalno upravljanje uspomenama i njihovo uljepšavanje bit će neophodni stručnjaci, a konačan cilj su osjećanje ispunjenosti i sreća.

Geoinženjer, stručnjak sa kontrolu vremenskih prilika

Meteorologija i klimatologija će postati prevaziđene, a sve, pa i vremenske prilike, po potrebi će se vještački proizvoditi.

Izvor: Blic/Faktor

Back to top button