Bukvarević: Za pomoć se prijavilo 22.800 boraca, kolike će biti naknade?

Nakon što je završen javni poziv za pomoć borcima u stanju potrebe koji je raspisalo Federalno ministarstvo za boračka pitanja, ukupno je apliciralo 22.800 boraca, rekao nam je Salko Bukvarević, resorni ministar.

Javio se neočekivano veliki broj boraca za pomoć
Dodaje kako se nisu nadali ovolikom broju aplikanata zbog čega će se morati donijeti nova odluka o visini naknada po borcu, a koje će biti manje. Podsjećanja radi, ranije je izračunato da bi naknada, ovisno o broju mjeseci provedenih u odbrani zemlje, iznosila od 83 KM do 209 KM.

– Mi zaista nismo očekivali ovoliki broj aplikacija, ali tako je. Komisija ima zadaću da ocijeni, pregleda svu dokumentaciju. Nakon toga, na osnovu broja aplikacija, donijet će se odluka o visini ukupnih izdvajanja po aplikantu. Morat ćemo uraditi preračun, radi se o Odluci Vlade FBiH da se za 2017. godinu isplati pomoć za četiri mjeseca, septembar, oktobar, novembar i decembar za one koji ispune uvjete, i to će biti odjednom, kroz jedno rješenje. Svih sedam miliona KM stavit ćemo na raspolaganje za sve pripadnike koji ispune kriterije. Bit će dakle isplata za sva četiri mjeseca, samo će procenat biti manji. Mi očekujemo da će nekih 18 hiljada ispuniti uvjete – objašnjava nam Bukvarević

Dodaje kako komisija svoj posao mora završiti do 20. januara.

Prijave o lažnim papirima

– Od tog datuma, pa do 30. januara mi moramo unijeti u trezor rješenja i završiti isplatu za 2017. godinu. Nažalost, sa terena smo dobili informacije da ima raznih propusta kod prijavljivanja za pomoć, lažnih papira. S obzirom da smo jedan od uvjeta naveli kako ukupna primanja u domaćinstvu ne smiju preći 250 KM, kod pojedinaca je bilo izostavljanja članove sa kućne liste koji, na primjer, imaju plaću ili penziju. Naš Inspektorat će morati provjeriti sve navode, obići aplikante. Ukoliko to bude tačno, radi se o prekršaju, a aplikant će morati vratiti novac koji je dobio – govori Bukvarević.

Bukvarević: Donijet će se nova odluka o visini naknada

Za pomoć su se javili borci iz svih deset kantona. Tako ih je primjera radi, iz Bihaća bilo 1.982, Orašja 751, Tuzle 6.199, Zenice 4.502, Goražda 202, Travnika 3.611, Mostara 1.440, Gruda 325, Sarajeva 1.935, Tomislavgrada 306, a jedan dio aplikacija je pristigao u Federalno ministarstvo za boračka pitanja i poštom.

Podsjećanja radi kriterije koje je bilo potrebno ispuniti za dobijanje pomoći jeste da se aplikanti nalaze na birou za zapošljavanje u posljednje tri godine. Da oni i članovi njihovog domaćinstva ne obavljaju samostalnu djelatnost i da nemaju drugih prihoda po osnovu izdavanja pod zakup stambenih zgrada, poslovnih prostora. Treći uvjet je da lica koja konkurišu nemaju domaće i inostrane penzije. Zatim, da borci, članovi njihovog domaćinstva nisu korisnici stalnih mjesečnih naknada po federalnim ili kantonalnim propisima.

Novi iznosi će se utvrditi do 15. januara

Jedan od kriterija je da borci i članovi njihovih porodica imaju ukupna mjesečna primanja do 250 KM. Zatim, da u posljednjih 20 godina taj borac, ili porodica njegova, nije primila deset hiljada KM i više bespovratnih sredstava od općinskih, kantonalnih, državnih institucija, osim osoba kao prognanici, izbjeglice, interno raseljena lica koja su sredstva dobili za obnovu stambenih objekata. I naravno da ti borci nisu dobili neku nekretninu kao što je stan, poslovni prostor, od državnih institucija. Kratko rečeno, svih ovih sedam kriterija odnosi se na one borce koji su u stanju potrebe i koji u proteklih 20 godina nisu dobili od ove države značajnija sredstva.

Ranije je bilo utvrđeno da lica koja ispune kriterije, a provela su u Oružanim snagama minimalno 12 mjeseci imaju mjesečnu pomoć u visini do deset posto od prosječne plaće u FBiH za 2016. godinu. To je nekih 83 KM. Pomoć do 15 posto (125 KM) je bila za borce koji su u vojsci proveli od 13 do 24 mjeseca, a do 20 posto (167 KM) za one koji su bili u vojsci 25 do 36 mjeseci. Pomoć u visini do 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno nekih 209 KM, za borce koji su u Oružanim snagama proveli 36 mjeseci. Međutim, ti iznosi će sada biti manji, a utvrdit će se do 15. januara.

Izvor: Faktor

Back to top button