Po čijem nalogu Sadik Ahmetović pokušava minirati probosanski blok u RS-u?

Pokret „Odgovor“ je, u saradnji sa Pokretom Majke enklava Srebrenica i Žepa, udruženjima Majke Srebrenice, Žene Srebrenice i Žene Podrinja, te Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice organizirao sastanak u Srebrenici, koji bi se trebao održati sutra, 9. januara u znak prkosa institucijama koje taj dan obilježavaju neustavni „Dan RS-a“.

Sastanak bi trebao poslati jasnu poruku da probosanski politički faktor neće kapitulirati pred institucionalnim i simboličkim nasiljem vlasti RS-a na čelu sa Miloradom Dodikom, te da će uz veći stepen jedinstva ojačati i biti ključni faktor za rušenje režima u RS-u.

Međutim, da sve ne prođe dostojanstveno potrudio se, po ko zna koji put, Sadik Ahmetović, član tzv. Nezavisnog bloka, koji je najavio miniranje sastanka u Srebrenici, a na radost režima Milorada Dodika.

Time je Nezavisni blok pokazao da su mu preči interesi bratskog po „nezavisnosti“ Saveza nezavisnih socijaldemokrata, nego interesi povratnika u RS-u, koji su zbog nejedinstva njihovih političkih predstavnika izvrgnuti političkom nasilju u tom entitetu.

Žalosno je što se Sadik Ahmetović uopće i nalazi u državnom parlamentu, odnosno u poziciji da se izjašnjava o esencijalnim stvarima kao što je skup u Srebrenici.

Intelektualno – političke kapacitete navodnog doktora Ahmetovića nedavno je dobro objasnio bivši član Presjedništva BiH Stjepan Kljuić, kada je kazao da se dotični Ahmetović izdaje za nekakvog doktora nauka, a ne zna više od 300 riječi, uključujući i prehrambene artikle. Tu Kljuićevu dijagnozu je Ahmetović dokazao, kada je u vezi sa skupom u Srebrenici iznio demotivacijsku ocjenu da je nemoguće da bosanski blok ima više od pet zastupnika, ako se sada krene u stvaranje zajedničke Bosanske koalicije.
On ne zna dakle ni općepoznatu činjenicu da su na izborima 2014. Domovina i SDP osvojili oko 48 hiljada glasova što je dovoljno za 7 mandata u NSRS, koliko je dobio PDP sa također 48 hiljada glasova. Bosanska opcija je, umjesto 7, dobila samo 5 mandata (Domovina 5, a SDP 0) samo zbog toga što nije jedinstveno nastupila, a ako jedinstveno nastupi može osvojiti više manadata nego prošli put i bez dodatne registracije i glasova izvana.

Ako se takva greška ponovo desi zbog sujeta i ličnih interesa pojedinaca u Federaciji, odgovornost za ostanak Milorada Dodika na vlasti i narušavanje prava povratnika u RS-u, snosit će upravo oni koji poput Ahmetovića siju smutnju i razdor u bosanski blok, miniranjem ovakvih inicijativa i narod će dati ocjenu o njihovom izdajništvu.Saff

Back to top button