Ambasada SAD-a o “danu RS-a”: Moraju odgovarati oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH naveli su da nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar kao “dan RS-a” proglašen neustavnim predstavlja kršenje vladavine prava.

Američka ambasada ponovila stav o danu RS-a

– Stav Ambasade SAD-a o zvaničnom obilježavanju 9. januara kao “dana RS-a” dobro je poznat. Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati. Mi nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda što je ključno za demokratske procese. Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polariziraju politički dijalog u BiH umjesto da se bave problemima sa kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju – navodi se u odgovoru za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iako je Ustavni sud BiH obilježavanje dana Republike Srpske 9. januara ocijenio neustavnim, danas je ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, obilježen “dan RS-a”.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “dan RS-a”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Izvor: N1

Back to top button