Saopštenje za javnost u povodu natpisa u pojedinim medijima da su i predstavnici Bošnjaka prisustvovali prijemu u povodu obilježavanja 9. januara dana RS

SVIM MEDIJIMA

Predmet: Saopštenje za javnost u povodu natpisa u pojedinim medijima da su i predstavnici Bošnjaka prisustvovali prijemu u povodu obilježavanja 9. januara dana RS koji je organizovao načelnik Srebrenice Mladen Grujičić

Poštovani,

Budući da se jučer pojavila informacija kako je novoizabrani načelnik Srebrenice, gospodin Grujičić organizovao svečani prijem povodom pravoslavnog Božica i proslave dana RS na kojem su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka, kao legalni i legitimni predstavnici Bošnjaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti opštine Srebrenica šaljemo ovo obaviještenje kao pravu i jedinu istinu.
Da, nažalost istina je da po prvi put imamo načelnika Srebrenice koji slavi dan RS-a uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je ovaj datum proglasio neustavnim. Istina je i da Bošnjaci kako u Bosni i Hercegovini teko i u Srebrenici nemaju ništa protiv prijema na kojem se slave vjerski praznici i sretni smo kada iste možemo proslavljati svi zajedno u miru i slozi.
Nažalost proslava Božića i slavljenje devetog janura za nas nisu nešto što ide zajedno. Istina je i da imamo pojedince koji samo zarad vlastite koristi u Srebrenici već unazad nekoliko mjeseci izdaju i ono sto im je najsvetije pa nije ni čudo što ih možete vidjeti na nekim fotografijama na kojima se slavi dan zbog kojeg su oni izgubili svoje najmilije. Oni ne predstavljaju Bošnjake i ovim činom su izgubili i ono malo legitimiteta što će vrijeme i pokazati. Istina je, naš razum to ne može prihvatiti baš kao ni to da se na osnovu njihovog pojavljivanja može reći da su Bošnjaci u Srebrenici proslavili dan RS.
Za nas je to samo još jedno više podsjećanje na žrtve genocida i sve druge žločine u Bosni i Hercegovini čije planiranje je upravo ispisano 9. januara.

S poštovanjem.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Zamjenik načelnika opštine Srebrenica
Alija Tabaković Nermin Alivuković

Izvor : Infopodrinje

Back to top button