Lagumdžija: Prije šest godina sam išao u Mekku na samit OIC-a i obavio umru

Foto: Slobodna Bosna

Boraveći na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation), kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu u Mekki. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru, objavio je na svom Facebook profilu Zlatko Lagumdžija pojašnjavajući pisanje nekih medija da je prije šest godina obavio hadž.

Lagumdžija je tada išao na Vanredni samit OIC-a koji je održan u vrijeme mjeseca ramazana, tačnije u augustu 2012. godine na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji.

Na samit je išao kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni avion kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Mekke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatama koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenutcima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu ‘spasa’ skupa sa hiljadama drugih izbjeglica”, napisao je Lagumdžija osvrćući se na navode Slobodne Bosne da je na ovaj put išao sa suradnicima te da je putovao privatnim avionom u vlasništvu Fahrudina Radončića, a da je let plaćen državnim novcem.

Foto: Slobodna Bosna

Dalje je naveo da je boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Mekki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba.

“Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tokom OIC samita sa našim ambasadorom obavim umru”, dalje se navodi u njegovom saopćenju.

Dalje je Lagumdžija naveo da je njegov precizan stav bio i ostao da u tome niko civilizovan ne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv.

“Također je tačno da se ovom činjenicom nisam služio u “političkom” životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i ‘multikulturalizmu’ kojem je problem što sam bio u Mekki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje”, zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Klix.ba

Back to top button