Priča o bureku: Punih šest stoljeća neizostavan na bosanskoj sofri (FOTO)

Burek, odnosno pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto, neizostavan je dio na bosanskim soframa već punih šest stoljeća.

Burek, koji porijeklo vuče iz osmanske kuhinje, danas je vrlo omiljen, ne samo na prostoru BiH, već i u drugim zemljama regije, s tim da postoji mala razlika u njegovoj pripremi.

No, na to zašto je burek već stoljećima nezamjenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz cijelog svijeta.

Jedno od mjesta na sarajevskoj Baščaršiji koje nudi kvalitetan burek je buregdžinica “Sač”, a ovdje se burek peče ispod sača.

“To je naša tradicija, naše dede i nane su pravili pitu ispod sača”, ističe Emina Sarač, koja već punih 20 godina radi u buregdžinici “Sač”. Naglašava kako je burek tradicionalno bosansko jelo.

“Burek je tradicinolano jelo, dakle tradicija je ostala ista. Način na koje se peče, način stavljanja začina, ostao je isti. Ništa se nije dodavalo niti oduzimalo”, kazala je Sarač.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici probati i druge pite poput sirnice ili zeljanice, Sarač objašnjava i to koliki “autoritet pripada bureku”. Kako je kazala, “gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa”.

Sarač je dodala kako je interesovanje turista za burek veliko.

“Najviše imamo gostiju iz Turske, ali tu su i Nijemci, Englezi, Španci”, kazala je Sarač.

Majstor za burek Ferid Mujčinović, iako svaki dan od pet do šest sati provdi pored vatre, kaže kako sa zadovoljstvom radi svoj posao.

Nakon što se meso i začini umotaju u tijesto, Ferid uzima tepsiju i namješta je na sač. Potom se sač prekrije žarom i nakon 15 minuta burek je spreman za serviranje. U zavisnosti od želje gostiju, burek se servira i preliven pavlakom.

Caner Bayindir, Turčin koji zivi u Sarajevu, kaže kako je probao burek na više mjesta u Sarajevu, no ktvrdi da je u buregdžinici “Sač” ipak poseban.

Fokus

Back to top button