Teško oboljelom Sabahudinu Tatareviću iz Bosanske Krupe vraćena nada u ozdravljenje: Uz pomoć dobrih ljudi nepokretni 28-godišnjak ponovo je na nogama

Zahvaljujući akciji koju je pokrenula humana Nerma Rekić nakon što je u “Dnevnom avazu” pročitala tekst o teškom zdravstvenom stanju 28-godišnjeg Sabahudina Tatarevića, ovaj Krupljanin, koji je bio skoro nepokretan, upućen je na liječenje u Univerzitetski klinički centar u Tuzlu. Po povratku sa jednomjesečnog liječenja, on se postepeno oporavlja, a uz pomoć članova svoje porodice, već pravi prve korake.

Dobili bitku

Tatareviću su 2013. godine ljekari u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo dijagnosticirali anemiju. Zbog bolesti su mu se otvorile rane po tijelu, a izgubio je dosta i na težini.

Zahvaljujući medicinskom tretmanu i brizi ljekara i medicinskog osoblja u UKC-u Tuzla, Sabahudinu su rane zacijelile, dobio je na težini i prilično se oporavio.

Nerma je u oktobru prošle godine, kako kaže, pročitavši članak u našem listu i vidjevši Sabahudinovu fotografiju, odlučila pomoći ovom nesretnom mladiću.

– Na Facebooku sam objavila njegovu fotografiju i tekst o njegovom stanju, a odmah sutradan moja kolegica i ja donijele smo mu osnovne potrepštine. Sabahudin je, nažalost, ispočetka odbijao moju pomoć, ali ja sam bila upornija od njega i znala sam da će popustiti. Potom smo zajedno dobili ovu bitku, jer je on u Tuzlu otišao u veoma teškom stanju. Doslovno su mu kosti virile, ogromne rane su bile po cijelom tijelu. Nije jeo, stalno je bio na infuzijama. Sada, hvala Bogu, jede kašikom, kreće se polako, uz pomoć ukućana – govori presretna Nerma.

Dodaje kako je nazvala UKC Tuzla i zamolila ih samo da Sabahudina pregledaju, odrede dijagnozu i kažu ima li šanse za izlječenje.

– Nakon temeljitog zdravstvenog pregleda, potvrđena mu je bolest – anemija krvi i oboljenje crijeva. Proveo je mjesec na liječenju u Tuzli i, uz redovnu terapiju, danas se osjeća mnogo bolje – govori Nerma.

Ide na kontrolu

I Sabahudinova majka presretna je što se zdravstveno stanje njenog sina popravlja.

– Zahvaljujući “Dnevnom avazu”, našoj Nermi i ljekarima u Tuzli, moj Budo je danas druga osoba. Nikad vam to ne mogu zaboraviti. Opravak napreduje, on sam jede i pravi pokrete, a donedavno o tome nismo mogli ni sanjati – kaže Halida.

Sabahudin redovno uzima propisanu terapiju, a za nekoliko dana ide na kontrolu u tuzlansku bolnicu.

– Nadam se da će, ako Bog da, biti sve bolje. Po povratku iz Tuzle trebao bi na rehabilitaciju u banju u Gatu. Dok je živ terapiju će morati uzimati. Nešto od toga je na esencijalnoj listi, a ostalo moramo kupovati – govori Halida.

Otkazivale i ruke

I sam Sabahudin kaže kako je bio u vrlo teškom stanju, ali da, uz pomoć dobrih ljudi, polako “dolazi sebi”.

– Imao sam bolove zbog otvorenih rana, a noge uopće nisam osjećao. Polako su mi i ruke otkazivale tako da se sam nisam mogao ni hraniti niti se okrenuti u krevetu. Bio sam potpuno ovisan o tuđoj pomoći. Nova terapija mnogo mi znači i oporavlja me. Hvala Bogu, počeo sam i hodati. Nekad izađem na zrak vani, uz pomoć strica, majke, nekad na štakama. Zadovoljan sam, a vjerujem da ću s vremenom biti još bolje – poručio je on.

Avaz.ba

Back to top button