Najdeblji dječak na svijetu smršao je dovoljno da može ići u školu

Prije samo dvije godine dječak iz Indonezije Arya Perman bio je nevjerovatno gojazan i imao je 200 kilograma. Njegova prekomjerna težina sprječavala ga je u kretanju, igri te nije mogao ni sjediti bez nečije pomoći.

Nakon što je rođen sa 3,17 kg, Arya je jeo pet puta dnevno, a često bi pojeo koliko i dvije odrasle osobe. Debljao se nenormalnom brzinom, a njegovi roditelji Rojakah i Ade su pokušali da učine sve kako bi pomogli svom sinu. Čak su ga i odveli kod ljekara u svom selu, ali on nije video ništa alarmantno u čitavoj situaciji.

Dječakova ishrana je uključivala veliki broj ugljikohidrata i masnoća, a roditelji su počeli da se brinu jer su uvidjeli da ga prekomjerna težina sprječava da vodi normalan život.

Majka Rokayah jednom prilikom za medije je izjavila da se osjeća bespomoćno.

“On je konstantno gladan i jede ogromne količine hrane. Također, stalno se žali na otežano disanje, ali sve što radi jeste da jede i spava. Nema veće boli nego kad vidite vlastitog sina da se pati, a s druge strane nijedna majka ne može zabraniti djetetu da jede. Nemamo dovoljno novaca da konsultujemo doktore jer smo većinu potrošili na njegovu ishranu”, dodala je dječakova majka.


Nakon što je dječakova priča postala planetarno poznata, stručnjaci su odlučili da mu pomognu. Sada dvije godine kasnije, Arya je u mnogo boljem zdravstvenom stanju jer je svoju težinu uspio smanjiti na 121 kilogram. Sada može normalno hodati, trčati, igrati fudbal, badminton, te ići u školu.

Njegova ishrana sada se sastoji od svježeg voća i povrća, malo riže i dijetalnog mlijeka.

Išao je i na hiruršku operaciju smanjenja želuca, što mu je pomoglo pri gubitku težine, s obzirom na to da je konzumirao manje obroke.

Aryina promjena je usrećila majki Rokayah koja je prezadovoljna što je njen sin ponovo aktivan.

“Zaista sam presretna kada vidim da je moj sin sada zdraviji. Ne mogu opisati kako se trenutno osjećam. Lijepo je vidjeti ga kako se igra i ide u školu kao i ostala djeca. Uvijek je bio odličan učenik, međutim, školovanje je morao prekinuti zbog prekomjerne težine koja mu je otežavala kretanje”, kazala je Rokayah.

Back to top button