Hana nasmijala region, priča o njoj ostavit će vas bez riječi

Posljednjih dana društvenim mrežama širi se radni listić iz lektire koji je ispunila 11-godišnja Hana, učenica petog razreda jedne zagrebačke škole.

Posljednjih dana društvenim mrežama širi se radni listić iz lektire koji je ispunila 11-godišnja Hana, učenica petog razreda jedne zagrebačke škole.

Njeni hrabri i beskompromisni odgovori oduševili su mnoge, daleko starije od nje, piše Index.hr. Zadatak je bio vezan uz pripovijetku “Svijetu se ne može ugoditi” koja se nalazi u knjizi “Šaljive narodne pripovijetke”, a Hana je pokazala da se svijetu ni ne mora ugoditi:

1. Koja je pouka ove priče? Objasni.
Gluplji je od ovog magarca čovjek koji svima hoće ugoditi.

2. Navedi neku sličnu situaciju iz života (Npr. na rođendanu, u razredu kad se odlučuje o nečem…)
Ja ponekad plešem po ulici. Tata kaže ‘nemoj’, a mama kaže ‘daj se smiri’. Ali ja i dalje nastavljam plesati i ne slušam druge.

3. Prihvaćaš li ti uvijek tuđe mišljenje?
Ne, ja uvijek po svom.

4. Treba li nekad ipak prihvatiti tuđi savjet?
Samo ako se tuđe mišljenje slaže s mojim.

Fotografiju radnog listića na svom je Facebooku objavila Hanina mama Ana-Marija Mužević, a ubrzo su je svi počeli dijeliti.

“Hana je s asistenticom otišla u knjižnicu riješiti listić i nakon škole priča mi asistentica kako je Hana inzistirala na svojim odgovorima, a ona ju je htjela malo usmjeriti prema tome da ne možemo uvijek tvrdoglavo tražiti sve po svome nego moramo ponekad pristajati na kompromise. Hana nije htjela tako odgovoriti i rekla je da će to za zadaću. I zadaću je riješila tako kako je na slici. Ja sam joj naravno objasnila da neki put moramo učiniti nešto kao netko drugi hoće, iz ljubavi, iz pristojnosti, iz kompromisa, ali ona je rekla da je ona ovakva kako je napisala i to je tak… I eto listića”, ispričala nam je Hanina mama.

Hana je dijete s poteškoćama iz spektra autizma, verbalni i visokofunkcionalni autist. To znači da je inteligencijom uglavnom u okvirima sa svojim vršnjacima, a u socioemotivnim vještinama zaostaje. Zamislite samo Sheldona Coopera iz Teorije velikog praska.

“Takva je i Hana, osim superinteligencije, tu je prosječna, ali sa smanjenom sposobnošću čitanja emocija, s izrazitim veseljem prema djetinjim stvarima, vrlo otvorena i iskrena i nikako ne želi odrasti. Uskoro će imati 12 godina, a ona još uvijek govori da ima devet jer je jednoznamenkasti broj godina znak da je ona još uvijek dijete, a s dvoznamenkastim bi bila odrasla”, opisuje nam njena majka ovu zaista posebnu djevojčicu.

Hana voli čitati, glumiti, obožava muzeje i kazališta

Hana u školu ide po redovnom programu uz individualizirani pristup i asistenticu. Kako kaže Ana-Marija, s asistenticama su kroz ovih pet razreda imali i lijepih i ružnih iskustava, ali ove godine s Hanom je divna Dubrovkinja Željka, a još uvijek se druže s prošlim asistenticama Anom-Mariom i Josipom, dok se ostalih ne žele ni sjećati.

“U školi imamo divnu podršku školske defektologinje, koja je sve profesore pripremila na dolazak jednog posebnog djeteta, a raska je na prvom roditeljskom rekla ostalim roditeljima: ‘Budite sretni da imate Hanu u razredu. Više će ona odgojiti vašu djecu nego vaša djeca nju’. Hana voli čitati, glumiti, obožava muzeje i kazališta, a najdraži predmet joj je geopovijest, geografija i povijest, ali predaje ista učiteljica pa joj je to jedan predmet”, priča nam Ana-Marija.

Nju odgovori njene kćeri nisu iznenadili jer je Hana upravo takva.

“Iznenadilo bi me da je dozvolila asistentici da je uvjeri da treba napisati ‘prihvatljivije’ odgovore”, kaže.

“Nisam vam ja Lady Gaga, ja sam samo obična učenica”

Listić je izazvao samo pozitivne reakcije Ana-Marijinih prijatelja, dok oni koji su komentirali dalje na Facebooku i ne znaju kakva je Hana, nisu mogli vjerovati da je to zaista sama napisala.

“Ali, kao što pripovijetka kaže, svijetu se ne može ugoditi pa tko bi se sa svima njima objašnjavao…”, dodaje Ana-Marija.

Iako nije planirala reći kćeri koliku je pažnju izazvala, razrednica je djeci u školi pročitala članak o njoj, a oni su Hanu tražili autograme jer je sad poznata. Ona im je rekla: “Pustite me na miru, nisam vam ja Lady Gaga, ja sam samo obična učenica.”

“To je moja Hana, dijete koje ne prihvaća granice koje joj nameću odrasli i sustav, dijete koje mijenja ljude oko sebe, otvara njihove poglede na svijet, iskrena i otvorena, čak i kad drugi ne žele čuti istinu. A mi smo roditelji koji je u tome podržavamo jer ne govori samo za sebe nego i za svu djecu koja to ne mogu”, zaključila je njena majka na kraju.

24h.ba

Back to top button