OVO JE LEGENDA O FIKRETU HODŽIĆU KOJU NISTE ZNALI

Gledam nešto ovih dana kojekakve sumnjivce na silu napumpane i istetovirane. Pa se nešto sjetih.

Znate li ko je ovaj momak?

Piše: Dragan Bursać

Ovo je Fikret Hodžić. Najbolji i najtrofejniji jugoslovenski bodibilder svih vremena. 15 puta šampion Jugoslavije, vice šampion Evrope i treći na svijetu. Nije se Fikret udarao steroidima, niti je tetovirao kakve sumnjive simbole po svom torzu. Imao je on jednu drugu manu. Slijepo je i bezrezervno vjerovao ljudima. Pa je tako vjerovao da mu se ništa loše desiti neće u njegovom rodnom Trnopolju. Vjerovao je u momke iz svog bodibilding kluba. Prvog u BiH. I umro je vjerujući.

Ubili su ga četnici 9. jula 1992. godine na kućnom pragu. Među njima je bilo i Hodžićevih učenika. Silne nagrade, trofeje, pehare, plakete i medalje su spalili. Valjda od životinjske bolesne ljubomore.

Danas po RS-u, hodaju nabildani klinci koji ništa ne znaju o ratu, pa ipak po sebi tetoviraju simbole kakve su imale ubice Fikretove. I ta djeca ne znaju ništa o velikom, najvećem šampionu koji je sa Švarcenegerom drugovao, dok im ni roditelji nisu bili u planu. Šampionu koji je vjerovao u bratstvo i jedinstvo. Koji nije ljude dijelio po vjeri i naciji. I koji je za sve to ‘nagrađen’ smrtnim rafalom.

Par bodibilding klubova u Potkozarju sjeti se velikog šampiona. Sve ostalo i svi ostali, plivaju u zaboravu ponad Trnopolja.

A, koliko ti dižeš iz bendža, junače?

(Hayat/Foto: Facebook)

Back to top button