Deset savjeta za brzo odmrzavanje vašeg automobila

Minus, led i snijeg te pomisao na toplinu automobila natjeraju čovjeka da isproba neko kreativno rješenje. Evo nekoliko savjeta koji pomažu, ali i trikova koje je najmudrije ne testirati.

Recept za tečnost za odleđivanje: Mješavina koja odleđuje stakla i topi led može se napraviti i kod kuće. Sve što trebate napraviti jest u plastičnu flašu s raspršivačem nasuti dvije trećine medicinskog alkohola, jednu trećinu vode i jednu veliku kašiku deterdženta za suđe, piše 24saata.hr.

Ako niste raspoloženi da sami napravite tečnost, kupite sredstvo za odleđivanje u prodavnici.

Čuvajte svoju strugalicu za led: Ona je neophodna u zimsko doba, jer na dobri stari način možete ostrugati velike naslage leda sa stakala, u slučaju da ostanete bez tečnosti ili spreja za odmrzavanje stakala. No, karoserija automobila ne čisti se od leda i snijega strugalicom ili drugim hemijskim sredstvima, jer uništavaju lak.

Karton ili peškir kao prevencija: Ovo je odličan i jednostavan način prevencije smrzavanja stakala na automobilu. Prebacivanjem kartona ili starog peškira preko vjetrobranskog stakla spriječit će nastajanje debelog sloja leda na vjetrobranu.

Strpljivo sa zaleđenim vratima: Na starijim automobilima zna se dogoditi da se na niskim temperaturama zalede sva vrata na automobilu. Nikako nemojte na silu pokušavati otvoriti vrata, već probajte par puta dlanom lagano udariti po rubu vrata, kako bi se led odlomio. Ako to ne pomogne, možete probati otopiti led fenom za kosu ili sprejem za odmrzavanje stakala.

Zagrijte ključ i gurnite u bravu: Ovaj problem najčešće se dešava kod starijih automobila, koji nemaju sistem daljinskog otključavanja brava. Zaleđene kvake i brave treba poprskati sredstvom za odleđivanje i pričekati nekoliko trenutaka, a zatim pokušati ponovno. Ako brava i dalje ne funkcionira, zagrijte metalni dio ključa upaljačem i zatim ga gurnite u bravu. To bi trebalo sasvim otopiti led u mehanizmu. Kako biste spriječili ponovno smrzavanje brava na automobilu, pošpricajte brave sprejem WD-40 svake sedmice.

Prozore pokreću kreditne kartice: Pritisnete li prekidač za spuštanje prozora, a prozori se ne pomiču, znači da je nastao sloj leda između stakla i zaštitne gume. Umetnite kreditnu karticu između stakla i gume te je provucite gore-dole kako bi se uklonio led koji ih spaja. Ako imate vremena, zagrijte unutrašnjost auta, jer toplina iznutra će automatski djelovati na sloj leda i u potpunosti ga otopiti.

Vruća voda radi, no i staklo puca: Nagla promjena temperature može rezultirati puknućem stakla, što će vam samo stvoriti dodatan trošak. Ako već koristite vodu za odleđivanje, učinite to mlakom vodom koju nanosite preko krpe.

Bez paljenja brisača: Dok su stakla prekrivena snijegom ili ledom, nikako nemojte paliti brisače. Težina snijega može oštetiti mehanizam brisača, a pokušajem paljenja mogu se oštetiti i metlice brisača. Također, s obzirom na to da se na metlicama brisača nalazi sloj leda, njihovo paljenje može uzrokovati grebanje vjetrobranskog stakla.

Ne turirajte dok je motor hladan: Hladan, nezagrijan motor koji još nije postigao radnu temperaturu, a koji ste tek pokrenuli, nemojte “turirati” visokim obrtajima, jer motoru to šteti. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji. Posebno kod dizel motora koji se na niskoj temperaturi neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu. Dakle, lagano pokrenite motor.

Ne zaboravite na svjetla: Znate onu staru izreku – “Vidi i budi viđen”. Sjetite se očistiti snijeg s prednjih i stražnjih svjetala kako bi vas mogli vidjeti drugi učesnici u prometu.

(Bportal.ba/24h.hr)

Back to top button