Minhenski izvještaj o sigurnosti: Male šanse da BiH uđe u NATO, a uticaj Rusije raste

U narednom periodu moglo bi doći do pogoršanja sigurnosne situacije u Evropi, pogotovo zbog rastućih tenzija između Rusije i njenih susjeda, navodi se u Minhenskom izvještaju o sigurnosti za 2018. godinu.

Ovaj izvještaj svake godine prethodi Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će, kako prenosi Newsweek, biti održana naredne sedmice.

Rizik od izbijanja rata između evropskih NATO članica i Rusije porastao je u proteklim godinama. Nije došlo do smanjenja oružanih kapaciteta kako je ranije dogovoreno i sve su češće tenzije zbog vojnih vježbi koje organizuju NATO i Rusija.

“Posebno su zaoštreni odnosi između Rusije i SAD-a što bi, zbog loše procjene ili nerazumijevanja, dugoročno moglo dovesti do međunarodnog oružanog konflikta”, stoji u ovom izvještaju.

Kada je riječ o BiH, u Minhenskom izvještaju je navedeno da od članstva naše zemlje u NATO-u, barem u skorije vrijeme, neće biti ništa.

“I pored toga što BiH i Makadonija teže članstvu u NATO-u, ova vojna alijansa je već signalizirala da su male šanse da će u svoje okrilje primiti nove države”, istaknuto je u izvještaju.

Navedeno je i da su pojedine evropske zemlje u ovom trenutku uhvaćene između NATO-a i rastućeg uticaja Rusije, te da pokušaji zapadnih zemalja da integrišu pojedine države ne nailaze na uspjeh.

Osim što nemaju uspjeha u balkanskim zemljama, zapadne sile gube na uticaju i u drugim strateški bitnim državama kao što su Armenija, Bjelorusija i Gruzija.
Fokus

Back to top button