PJANIĆ: ‘NIKADA NEĆU ZABORAVITI DOLAZAK U BOSNU 1996. GODINE’

Bh. fudbaler Miralem Pjanić večeras će s Juventusom protiv Tottenhama igrati prvi duel osmine finala Lige prvaka.

Odličan je to povod da jedan od najboljih igrača Stare dame govori za medije u Engleskoj.

Pjanić je dao ekskluzivni intervju za “Daily Telegraph”, koji ga je na startu predstavio kao neumoljivog i pažljivog lika, koji tečno govori pet jezika.

Bh. reprezentativac je Englezima otkrio i svoju životnu priču – preko trnja do zvijezda. Iz malog grada je stigao do jednog od najboljih veznjaka na svijetu.

Pjanić je u ovom razgovoru kazao da su ga u svoje redove nastojali dovesti i neki engleski klubovi, poput Tottenhama i Arsenala.

Pjanić je 1991. godine, kada je i rođen, zajedno sa porodicom iz Kalesije bio prisiljen izbjeći u Luksemburg. Naravno, zbog agresije koja je ubrzo uslijedila na Bosnu i Hercegovinu.

– Već je bilo jasno da dolazi rat i zato je moj otac odlučio preseliti u Luksemburg, što smatram drugim domom – rekao je Pjanić pa dodao:

– Svakako je rat bio vrlo loš za cijelu Jugoslaviju, a naračito je u Bosni bilo mnogo patnje i velike nepravde – priča “Mali princ”.

Prvi put sam se vratio u Bosnu 1996. godine. Još su bili vidljivi znakovi rata. Sjećam se američkih vojnika koji su bili tamo u mirovnoj misiji. Davali su sve od sebe. Jako sam blizak svojoj domovini. Uvijek sam živio u inostranstvu, ali u mojoj porodici uvijeg govorimo na bosanskom jeziku i čuvamo bosansku tradiciju. Stoga je Bosna uvijek u mom srcu – kaže Pjanić.

Pjanić je prilikom izbora za koju će reprezentaciju igrati na stolu imao ponude iz Luksemburga, Francuske i Bosne i Hercegovine.

– Izabrao sam Bosnu i Hercegovinu jer sam smatrao da je važno pokazati, posebno mladima, da se san može ostvariti. –

Bh. veznjak se osvrnuo i na duel s Tottenhamom.

– Konkurentni smo i glavni, svakako želmo osvojiti Ligu prvaka – rekao je Pjanić, te konstatovao da u okršaju s engleskim timom neće biti nimalo lahko, prenosi Faktor.

(Hayat/Foto:AA)

Back to top button