ČOVJEKA VOLITE DOK JE ŽIV, A NE KAD UMRE

Da li je u svakoj trci najvažnije prvo mjesto ili osoba koja je pred tobom pala, a pored koje si samo nijemo prošao? Da li je zaista stvarno najvažnije ko je pametniji, jači, bolji, snažniji, privlačniji, bogatiji?

Čovjek se voli dok je živ, ne kada umre.

Zato razmisli sada o svađi ukoliko namjeravaš da je započneš s nekom osobom koja te pogrešno pogledala, rekla neprimjerenu riječ, nehotice te povrijedila. Da li je najvažnije da se u svakoj situaciji pokazeš nadmoćnim, po cijenu da se drugi ponizi? Da li želiš da se zaista postavljaš u ulogu sudije prema drugoj osobi, a i sam si svjestan da si nekada napravio mnogo veće greške nego ta osoba kojoj sada sudiš, piše Savjetnik uspjeha.

Čovjek se voli dok je živ, ne kada umre.

Zato razmisli ako zauvijek odlučiš da prekineš s nekom osobom samo zato što je povrijeđen tvoj ponos. Da li želiš da zaista u svakoj bici izađeš kao pobjednik bez obzira na cijenu u odnosima koju treba da platiš?

Čovjek se voli dok je živ, a ne kada umre.

Ne trebaju mu tada lijepe reči, trebaju mu dok je živ. Ne treba tada toliko pričati o njegovim idealima i snovima, potrebno mu ih je ne gušiti dok je živ. Ne treba mu tada tona cvijeća i hvalospjeva nad njegovim odrom, treba sada jedan nježan pogled, dodir, stisak ruke. Sve ono što nisi dao tada, ne treba ni kasnije da daješ, gluma je to ili kajanje što na kraju za tu osobu isto dođe.

Čovjek se voli dok je živ, ne kada umre.

Potraži sada tu osobu, razveseli je svojom prisutnošću. Nemoj čekati trenutak kada će sve biti kasno. Ako je možda nešto loše uradila tebi, upiši to u pijesak, a ne u kamen, jer poslije posljednjeg zvižduka utakmica se više ne računa. Iza posljednjeg izdisaja sva tvoja ljubav koju joj nisi dao, a sada želiš, ne može je vratiti niti išta promijeniti. Zato nikad ne zaboravi: čovjek se voli dok je živ, ne kada umre.

Gorazdeportal.com

Back to top button