KAKO SAM PROVEO LJETNI RASPUST: DAJDŽA IBRO ĆE SLOMITI BABU

Pismeni rad jednog učenika na temu: “Kako sam proveo ljetni raspust”, nasmijao je cijelu regiju. U nastavku možete pročitati njegov iskreni pismeni rad i uživati u bosanskom humoru:
“Ove sam godine proveo ga sa porodicom na moru. Ja, sestra i burazer. I babo i majka. Isto. Ja sam iš’o svako jutro sam po hljeb, a babo je se napijo popodne po najgorem ćelopeku.
Jedno dva dana nisam išo na plažu jer sam se od nećega osuo. Drugi dan mora babo je slomijo majku pred narodom. Niko se ni okrenuo nije. Takav je narod. Majka je govorila nama djeci da će dajdža Ibro slomiti baba kad se vratimo. Dajdža Ibro ja samim tim majkin brat. On je musliman kao i mi.
Zaljubio sam se u Sandru: ona je polapola. Majki nije pravo. U vezi toga. Sandra je odlična u školi. Ima velike plave oći. Kad me poljubila zamantalo mi se.
Seka se ubola na ježa. Vriskala je dva sata. Kad smo je odveli doktoru on je rekao da nije jež nego srća. Noga joj se zagnjojila. Pa smo morali nazad.
Ja sam se jedino obradovao tome što će dajdža Ibro slomiti babu. Jer dosta je više bilo. Njegovog…Peksinluka.
Kad smo došli kuči dajdža je došao da se pozdravimo jer on je se vraćo nazad u Ameriku. Majka mu nije rekla ništa za babu. Meni je zaprijetila da šutim. Neće kaže da se dušmani raduju. Neće ni da se dajdža sekira. Malo mu je firme. Dvaput mu je puco čir. Ja sam je pito kakvi dušmani a ona je rekla da niko ionako ne gleda svoja posla nego jedva ćeka neki belaj. U komšiluku. Takav je narod.
Ove godine je buraz krenuo uprvi razred. On je isti babo. Prvi dan se pobijo dvaput. Majka je plakala a babo mu je uzo toblerone. Takav je babo. Samo nek je ukontru svima. Burazova ušiteljica je rekla da preporučuje se pažnja roditelja.
Ja sve mislim da kad se dajdža Ibro opet vrati iz Amerike babo će morat selit iz kuće. Majka je predala za rastavu. Još ne smije da mu kaže. Ali će mu sigurno reć. A narod nek jede govna. Nije se zbog naroda ni udavala.”
Gorazde Portal

Back to top button