Otvara se nova fabrika u Srebrenici: Godišnje dva miliona litara mlijeka

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić danas je u Beču s austrijskim investitorom potpisao ugovor o otvaranju fabrike za proizvodnju mlijeka u Srebrenici. Investicija je vrijedna dva miliona maraka, računajući rekonstrukciju objekta i instaliranje opreme.

Općina Srebrenica za taj pogon ustupila je objekte bivšeg preduzeća “Vezionica” u Srebrenici, a Vlada RS i kancelarija UNDP-a u Srebrenici finansirat će građevinsko uređenje tog objekta kako bi austrijski investitor mogao instalirati opremu, gdje će 25 radnika proizvoditi dva miliona litara mlijeka godišnje.

Stoga je Odjeljenje za privredu i razvoj Općine Srebrenica danas organiziralo obuku za tamošnje mljekare kojima su stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske govorili o temi “Kako povećati proizvodnju i kvalitet mlijeka”.

Onim mljekarima koji nemaju uvjeta za predaju mlijeka, preporučeno je da se posvete uzgojem teladi kojih nedostaje na bh. tržištu.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na području Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice godišnje se proizvodi oko osam miliona litara mlijeka i postoji dobra sirovinska baza za otvaranje pogona za preradu mlijeka.

Avaz.ba

Back to top button