Bubrežni bolesnici iz Gračanice: Nadamo se da naši životi jednog dana neće ovisiti o aparatima

Članovi Udruženja bubrežnih bolesnika pri Regionalnom centru za hemodijalizu u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici, na čijem je čelu Hasib Ibrahimović, boreći se za opstanak uz aparate, s radošću dočekaju vijest o svakoj uspjeloj transplantaciji.
Formirati timove

Nakon svakog uspjelog zahvata, 45 bubrežnih bolesnika koji idu na hemodijalizu u Gračanicu, a dolaze iz Gradačca, Srebrenika, Doboj-Istoka i Gračanice, vide i svoju šansu da dođu na red za transplantaciju. No, u isto vrijeme ne zaboravljaju ni na poražavajuću činjenicu da je od 90 bubrežnih bolesnika, koliko ih je bilo u trenutku osnivanja ovog centra prije petnaestak godina, danas živo tek njih pola.

– Polovina je umrla, nisu dočekali da se za njih sakupi novac i da dođu na red za transplantaciju. Bubrežni bolesnici tek su se u novembru prošle godine izborili za izmjene u Zakona o transplantaciji organa u FBiH, u kojem se navodi da se od umrle osobe, ako je za života potpisala saglasnost da bude donor, mogu transplantirati organi. No, u mnogim zdravstvenim ustanovama trebali su biti formirani timovi koji bi, u slučaju da se od umrlog mogu uzeti organi, ponovo išli i od porodica tražili saglasnost – kaže Hasib Ibrahimović.

(Ibrahimović sa suprugom: Dvije godine od neuspjele transplantacije u Francuskoj )
Ibrahimović sa suprugom: Dvije godine od neuspjele transplantacije u Francuskoj
Veliki borac

I on je već deset godina na hemodijalizi, veliki je borac za ljude koje u životu održavaju aparati. Uskoro će se navršiti dvije godine od njegove neuspjele transplantacije u Francuskoj, kada mu je bubreg donirala supruga. On je prikupio novac za zahvat, ali je na čekanju i pored toga ne gubi nadu i strpljenje.

– Molim sve one koji to mogu, da animiraju ljude da budu donori kako bi se skratile liste čekanja, a produžila naša nada za životom. Znam da ne možemo biti kao Hrvatska, ali da smo im barem blizu. Znam za 25-godišnjeg mladića Admira Salkića iz Gračanice, koji je, također, sakupio novac, ali transplantaciju još čeka – ističe Ibrahimović.

Mevludin i Admir imali su sreće

Ibrahimović ističe kako je lijepo vidjeti 38-godišnjeg Mevludina Terzića, kojem je donor bila sestra Mevlida, kako danas živi normalnim životom. Isti je slučaj i sa 25-godišnjim Admirom Fazlićem, kojem je bubreg dao otac Hajrudin.

Back to top button