Porodica Memić dvije godine čeka pravdu za smrt sina Dženana

Porodica Dženana Memića, njegovi prijatelji i građani protestnom šetnjom obilježili su drugu godišnjicu njegove smrti.

MURIZ MEMIĆ – SCREENSHOT/YOUTUBE

Način na koji je Memić stradao još uvijek nije razjašnjen. Kantonalno Tužilaštvo insistira da je podlegao povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći. Porodica tvrdi da je ubijen, i već dvije godine to pokušava dokazati, piše “N1“…

Od Marijin dvora krenuli su ka zgradi Tužilaštva Kantona Sarajevo. Noseći Dženanove slike i transparente. I tražeći pravdu.

Dženanov otac, Muriz Memić u pratnji advokata kantonalnom Tužilaštvu je predao zahtjev za smjenu glavne tužiteljice, Dalide Burzić, za koju tvrdi da opstruira istragu. Na drugu godišnjicu sinove smrti, tugu je potisnula želja za istinom i pravdom. Za Dženana.

“Najbolje znam kako mi je. A ja neću stati zbog Dženana. Ne da mi Dženan da stanem. Jer Dženan je mučki ubijen, sa leđa je ubijen, Alisa zna kako je ubijen. I reći će Alisa, kad tad”, tvrdi Muriz Memić.

Alisa Mutap, Dženanova djevojka, bila je sa njim tog kobnog 8. februara. Mnogi je smatraju ključnim svjedokom. No, na suđenju se pojavila samo jednom. Po nekim nalazima vještaka, ona ima amneziju. No, nalazi su se mijenjali.

“Pet doktora je reklo da Alisa nema amneziju, jedan podoban doktor je rekao da ona ima amneziju. Alisa u svojim izjavama govori da njih auto nije udarilo. 100 posto”, kaže Memić.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u ovom predmetu sudi se Ljubi i Bekriji Seferoviću. Porodica Memić očekuje kraj ovog postupka. I neće stati do kraja pravne bitke.

“Svi dokazi idu u prilog tvrdnji da je Dženan Memić ubijen na podmukao način. To je krivično djelo za koje je zakonom propisana kazna od 45 godina zatvora. Oni koji su se udružili da pomognu ubicama, da ne izađu pred lice pravde, počinili su krivično djelo organizovanog kriminala. I za to je zaprijećena kazna od 45 godina zatvora. Sasvim otvoreno i jasno moram reći da je neko blokirao sistem i dozvolio pojedinim ljudima da istragu vode na način kako se istraga ne smije voditi”, ističe Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

U koloni Dženanove komšije, prijatelji i sugrađani. Traže pravdu. I vjeruju da će biti zadovoljena.

“Nema više kod nas ni veselja ni radosti, ubijeno je sve u nama. Ja sam sad išla i plakala, slika ona gleda u mene, traži od nas, traži, ali mi smo nemoćni. Ali bićemo uz Božiju pomoć i moćni”, poručuje Enisa Memić, Dženanova rodica.

Otkrivanje istine o Dženanovoj smrti njihov je primarni cilj već dvije godine. Dan kad pravda bude zadovoljena, kažu, biće dan kada će moći da ožale svog Dženana.

N1 / Haber.ba

Back to top button