Proljeće će kasniti: Stiže “zvijer sa istoka”, temperature će pasti 50 stepeni ispod nule

Ledeni vazduh iz Sibira sljedeće sedmice će okovati Evropu, sve do Velike Britanije koju će zadesiti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina, uz obilne snježne padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva “zvijer sa istoka”, u nedjelju uveče će donijeti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih, što je ekstremno nisko za Britaniju, dok će u drugim dijelovima Evrope temperatura padati do – 20 stepeni u jutarnjim satima.

Zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, sjeverne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donijet će i velike snježne padavine i oluju u većini Evrope, piše Guardian.

– Nismo imali ovako niske temperature u ovom dijelu godine, u februaru, još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proljeće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini – rekli su britanski meteorolozi.

Tokom dana u ponedjeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem dijelu kontinenta, dok će jedino Sjeverna Irska izbeći naglo zahlađenje. Sneg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i vjerovatno će se akumulirati u nekim dijelovima.

Ljekar iz Engleske, doktor Thomas Waite, upozorio je građane da ledeno vrijeme može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Sa danima koji su sada malo duži i sa više svijetla može se lako zaboraviti da hladno vrijeme još uvijek može da ubije, poručio je doktor Waite.

– Građani stariji od 65 godina, oni sa hroničnim bolestima srca i pluća i mala djeca, posebno su ugoroženi tokom hladnog vremena, jer se njihova tijela muče sa padom temperatura – rekao je britanski ljekar.

IZVORBlic.rs

Back to top button