Emir Hadžihafizbegović: Život u Bosni je surov, ali moramo naći pozitivu

Emir Hadžihafizbegović (57) na Balkan Florence Express filmskom festivalu u Firenci osvojio je Gran pri za najbolju ulogu u filmu „Žaba“ Elmira Jukića.

Lijepa vijest zatekla ga je, kako je kazao za „Dnevni avaz“, na letu Hamburg – Beč.

Uloga Zeke

– Vijest su mi javili producenti iz „Refresha“. Ovom prilikom čestitam cijeloj ekipi na čelu s Elmirom Jukićem. Nagrada je naša kolektivna pobjeda. Ovog trenutka nagradu dijelim s Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i drugima koji su dio ovog ostvarenja. Sigurno je ne bih dobio da oko mene i ostali akteri nisu bili sjajni – govori nam Hadžihafizbegović, koji je briljirao u ulozi Zeke.

Kada su priznanja u pitanju, naš veliki glumac ima filozofiju kojom se vodi, a ona glasi:

– Kada umjetnik počne razmišljati o nagradama, onda mu se posao zaljulja na neki način. Ako stvaraš, a imaš u svojoj ličnoj, mentalnoj recepciji misao da to što radiš bi trebalo biti nagrađeno, od tog posla nema ništa. Nego jednostavno radiš najbolje što znaš i ne očekuješ ništa i ako se desi, desilo se. A meni se to malo češće dešava.

Mentalno zdravlje

„Žaba“ je potraga za smislom, a umjetnost postoji da otvara probleme i popravlja ljude, ističe glumac.

– Likovi u ovom ostvarenju tragaju za smislom, a film se završi tako što glavni junak, između bombe, samoubistva i igranja lopte, izabere igranje lopte. Tako treba posmatrati život, optimizam je mentalno zdravlje, ustvari zdravlje duše, i u najgorim trenucima moramo imati pozitivnu misao. Život nam je onakav kakve su nam misli i ako si svaki dan nezadovoljan, takav će ti biti život. Koliko god je način življenja surov, pogotovo u Bosni, i ne mazi nas stoljećima, trebamo naći bilo kakvu pozitivu za koju ćemo se uhvatiti – poručuje Hadžihafizbegović.

“Žaba” u Njujorku

– Počeo je festivalski put „Žabe“, a za nekoliko dana idemo na FEST u Beograd. Nakon toga slijedi nekoliko evropskih festivala, a u aprilu smo u Njujorku. Mislim da smo Elmir, ja i još jedan dio ekipe 8. i 16. aprila u Njujorku – govori Hadžihafizbegović.

Avaz.ba

Back to top button