Objavljen sadržaj pisama koje je Praljak poslao porodici

Motiv samoubistva penzionisanog generala i osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka jasan je i vidljiv iz dva pisama koje su UN-ovi istražitelji diplomatskim putem nedavno dostavili njegovoj supruzi.

Oba pisma napisana su u ponedjeljak 27. studenog, dva dana prije objave pravosnažne presude u predmetu Herceg-Bosna. Štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti, javlja Nova TV koja je objavila sadržaj pisma uz suglasnost Praljkove supruge Kaće.

“Ovu odluku donio sam odavno…”

-Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno, napisao je Praljak u prvom pismu, namijenjenom svojoj porodici.

U drugom se pismu obratio supruzi.

-Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Porodici’ morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd., poručio joj je general Praljak.

“Znao je što radi od početka od kraja”

-Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane i od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno, uvjerena je Praljkova odvjetnica Nika Pinter.

Nije bilo propusta u proceduri

UN-ova istraga pokazala je kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal, a Praljkova odvjetnica kazala je kako se ne može utvrditi kako je otrov dospio u ruke generala Praljka.

Avaz

Back to top button