“Dani otpora Cerska”: Sjećanje na herojske borbe protiv tri korpusa Vojske RS

Učenjem tevhida, dove šehidima i polaganjem cvijeća u Cerskoj, te prigodnim programom, od 7. do 9. aprila održana je tradicionalna manifestacija „Dani otpora Cerska“ u znak sjećanja na početak pružanja herojskog otpora agresoru u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Manifestaciji su prisustvovali brojni građani Cerske i gosti, a među njima federalni ministri za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževad Mahmutović i muderis Nezim Halilović. Manifestacija je nastavljena historijskim časom na spomen-obilježju na kojem je ispisano 856 imena šehida Cerske i okolnih mjesta.

– U aprilu 1992. godine ovo područje je napadnuto i tada smo shvatili da nema drugog izbora nego se braniti i pružati otpor koji je trajao do marta 1993. Napadala su nas tri agresorska korpusa i mnogo paravojnih formacija – rekao je jedan od organizatora manifestacije i nosilac „Zlatnog ljiljana“ Murat Avdić.

Vjerski program je vodio mjesni imam Muamer ef. Jusupović koji je istakao da se „Dani otpora Cerske“ obilježavaju od prvih dana povratka u ovo mjesto.

– Ova manifestacija je na početku obilježavana u tajnosti, a zatim se svake godine taj program širio, do ovog što danas imamo. Vrlo je važno da se svake godine okupljamo u ovom herojskom mjestu i ovo je prilika da iskažemo poštovanje našim šehidima i gazijama, te da podsjetimo kako trebamo pamtiti djela heroja našeg vremena. Također, ovo je dan kad se sjećamo ljudi koji su svjedočili životu i smrti na poseban način i njima dugujemo sve ono što imamo danas, a to je sloboda – rekao je ef. Jusupović.

Bukvarević je u obraćanju istakao da mu je velika čast biti u Cerskoj i da vjerovatno u BiH na ovaj dan ne postoji časnije mjesto od ovoga kada je s braniocima Cerske.

– U odnosu na ukupan broj stanovnika Cerska je mjesna zajednica vjerovatno na prvom mjestu po broju boraca i šehida u Bosni i Hercegovini. To puno govori o ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini i vašem herojskom djelu. Mi se vjerovatno nikad nećemo moći odužiti i zahvaliti našim šehidima.

Mi koji smo ostali živi, moramo nositi taj emanet nastavka borbe za Bosnu i Hercegovinu, emanet koji su nam ostavili najzaslužniji sinovi naše jedine domovine, emanet koji ćemo mi sutra prenijeti mladim naraštajima, da se kroz školovanje, znanje i rad bore za bolju, uspješniju i prosperitetniju Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode – rekao je Bukvarević, nakon čega je ova manifestacija nastavljena kulturno-zabavnim i sportskim programom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Bportal.ba

Back to top button