Izetbegović: Dodik priziva rat, Hrvatima je bolje ne spominjati “treći entitet”

Hrvatska se javnost treba suočiti s istinom o ulozi Hrvatske u ratnim zbivanjima u BiH, ali i s dugogodišnjim nerješavanjem niza otvorenih pitanja na štetu BiH.

BAKIR IZETBEGOVIĆ – ANADOLU AGENCY

Rekao je to u intervjuu za zagrebački “Globus” član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

“O sukobima koji mogu dovesti do rata pišu svi regionalni, a u posljednje vrijeme i svjetski mediji. Zašto bih ja izbjegavao da govorim o tome i pravio se da ne vidim kamo nas može odvesti sve opasnija i drskija politika Milorada Dodika? Dodik je odlikovao Karadžića i druge koji su osuđeni za ratne zločine i genocid u Srebrenici, nabavio 2500 jurišnih pušaka, u više navrata kazao da je njegov plan pocijepati BiH. Šutnja na ovakve izjave samo bi ohrabrila i ubrzala donošenje opasnih odluka od strane radikalnih snaga u entitetu RS.

Zato neću šutjeti. Govorit ću, i bit ću jasan. Moja je ustavna obaveza da štitim teritorijalni integritet i suverenitet BiH i odlučno ću se suprotstaviti svakom nasrtaju na BiH, svakom pokušaju njene daljnje etno-teritorijalne podjele. Svi koji se usude krenuti u takve nepromišljene avanture snosit će odgovornost za ono što će se u tom slučaju neminovno dogoditi. BiH su pokušali podijeliti i devedesetih, i svi smo svjedoci kakve je posljedice dogovor u Karađorđevu imao za BiH”, rekao je Izetbegović, te je dodao:

“Zamjena je teza tvrditi da ja “prijetim ratom” kada kažem da ću braniti državu. Rat prizivaju oni koji prijete razbijanjem BiH”.

Upitao je zašto se već 22 godine izbjegava dogovor o tome da se BiH vrati njena imovina u Hrvatskoj, ili “da nam se počne plaćati pravična naknada za korištenje vode iz Buškog jezera, ili da se BiH prije početka izgradnje Pelješkog mosta garantira izlaz na otvoreno more, što je pravo koje nam pripada po Konvenciji UN o pravu mora”.

Govoreći o nabavkama oružja koje je proveo MUP RS-a kazao je “nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije entiteta RS”.

“Nabava tolike količine pušaka koje inače koristi vojska, a ne policija, uznemirujuća je poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH i regiji. Već ranije sam upozoravao na proces militarizacije policije RS kao i na formiranje paravojnih jedinica u tom dijelu BiH. Ako se Dodika, koji je već na američkoj “crnoj listi”, ne zaustavi, to će biti problem ne samo za BiH nego i za regiju, a time i za EU”.

Pocrtao je pak da ne vjeruje da je Dodik u ovim okolnostima spreman da izaziva sukobe.

Upitan je i zašto se bošnjačka politička elita oštro protivi bilo kakvoj varijanti da Hrvati dobiju svoju teritorijalno-političku jedinicu, da BiH postane federacija triju republika?

“Takva mogućnost je i historijski isprobana nasilnim pokušajem uspostavljanja tzv. Herceg-Bosne. Rezultat je bio da su s tih područja protjerani Bošnjaci i Srbi i uklonjeni tragovi njihova postojanja. Počelo je rušenjem pravoslavne crkve u Mostaru, nastavljeno rušenjem doslovno svih džamija, završeno rušenjem Starog mosta. Porušena je Hercegovina i Srednja Bosna, dojučerašnji suborci Bošnjaci su satjerani u konc-logore, počinjeni nevjerojatni zločini o kojim možete pročitati sve u presudi Haškog tribunala Prliću i ostalima za udruženi zločinački pothvat. Hrvati su bili najveći gubitnici tog pothvata, i brojčano i moralno. Zato je najbolje i ne spominjati “treći entitet” ili bilo kakve etno-teritorijalne političke jedinice”, zaključio je on.

Haber.ba / AA

Back to top button