Istine i spinovi: Članovi stranaka na protestima, ko bi pišao po borcima, šta borci kažu o policiji

Borački protesti i blokade saobraćajnica u proteklih nekoliko dana okončane su, bar kako sada stvari stoje, deblokadom petlje Šićki Brod jutros. U pogledu protesta boraca javnost je podijeljena, na one koji opravdavaju blokade i one koji, opravdavaju boračke zahtjeve, tačnije ističu potrebu da se status boraca do kraja zakonski riješi i da se konačno za sve njih objavi registar, ali ne opravdavaju blokadu saobraćajnica.


600_1520085597foto-final

Borci Armije Bosne i Hercegovine zaslužuju da budu dostojanstveno tretirani u ovoj državi, a to podrazumijeva i zadovoljavajući materijalni status i život koji je dostojan branitelja. Bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine moraju biti dostojanstveno tretirani, između ostalog, i na način da se sa njima razgovara u institucijama ove države, a ne na ulici. Obećanja data u institucijama, a u skladu s mogućnostima ove države, moraju biti ispunjena, i to niko ne bi trebao da dovodi u pitanje. S druge strane, demobilizirani borci ARBiH, nikada neće imati potpunu podršku javnosti sve dok dozvoljavaju da se njima manipulira, kako ranijih godina, tako i na ovim protestima. Tačnije, sve dok dozvoljavaju da se razni stranački mešetari infiltriraju među njih, pa i da djeluju nečasno i huškaju ih na nerede i blokade, a zarad vlastitit političkih interesa.

Saopćenjem za javnost jutros se oglasila Demokratska fronta (DF). Iako je posve jasno da policija na Šićkm Brodu nije koristila brutalnu silu prilikom deblokade, u DF-u i dalje stoje pri takvim tvrdnjama. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Demokratska fronta najoštrije osuđuje svaki vid upotrebe sile nad borcima i braniteljima ove države, stoji u današnjem saopćenju te stranke.

– Brutalni jutrošnji napad specijalne policije Federalnog MUP-a na borce pokazuje odsustvo svake politike prema obespravljenim ljudima i njihove borbe za pravdu. Umjesto, da FMUP progoni kriminalce i tajkune koji su pokrali ovu državu, oni dižu pendreke na goloruk narod i sirotinju koji se danas brani svojim glasom.

Pendrekom, suzavcima i silom ne možete spriječiti i ušutkati narod ove zemlje, zbog kojih ste tu gdje jeste. Pozivamo na prestanak iživljavanja nad borcima i braniteljima, sprovođenje terora i jednoumlja od strane FMUP-a a u korist vladajućih političkih elita. Zahtjevamo promtno puštanje svih uhapšenih i privedenih boraca – saopćeno je iz DF-a.

Zanimljivo je da su proteklih dana članovi DF-a svakodnevno komunicirali sa grupom demobilisanih boraca na Šićkom Brodu. Dok brojnim novinarima nije bilo dozvoljeno da uzimaju izjave i snimaju kadrove, a neki su čak i fizički napadnuti, grupa demonstranata je bila više nego raspoložena za razgovore sa, primjera radi, “profesionalnim demonstrantom” Zlatanom Begićem, prvim čovjekom DF-a u Tuzlanskom kantonu. Begić se u toj stranci obreo nakon podužeg lutanja od partije do partije. Tako je kao član Komunističke partije 2014. godine sa tuzlanskog trga poručivao kako “nada komunizma danas kreće iz srca Tuzle”. Slušalo ga je svega 50-ak građana. Iako politički marginalna figura čak i u okvirima Tuzlanskog kantona, Begić se do sada obreo gotovo na svakim protestima u tom dijelu BiH. Onim febrarskim 2014. godine, prije i nakon toga, bio je jedan od onih koji su vodili glavnu riječ na plenumima, pa evo i sada se pojavio među borcima. Može li Begić doprinijeti poboljšanju njihovog statusa? Ne može i neće. Jedino što može je manipulirati njima radi sitnošićarskog političkog interesa.

Među borcima se ovih dana našao i veći broj drugih “profesionalnih demonstranata” čije izjave od jutros prenose mediji i koji su eto, “sasvim slučajno”, izbili u prvi plan. Takav je, recimo, Sakib Kopić iz Sindikata solidarnosti TK, koji širi potpuno neistinite tvrdnje o primjeni brutalne sile nad bivšim borcima tokom deblokate Šićkog Broda. Zatim ljudi okupljeni u grupi “Srebrenik je naš” te mnogi drugi. Svi, naravno, međusobno povezani kako na ovim, tako i na ranijim protestima.

1000_1520081645begić-mešalić-kopić

Zlatan Begić, Milan Dunović, Mahir Mešalić i Sakib Kopić

Kopić je danas u izjavi za Avaz tvrdio kako su policajci Damira Džafu gazili nogama..

1000_1520084378kopić

S druge strane, Džafo je za Tuzlanski.ba kazao nešto sasvim drugo.

1000_1520084386tuzlarije

Neki od organizatora protesta iz Krajine i Srednje Bosne, a prema onome što sami objavljuju na društvenim mrežama, pokazuju blisku povezanost sa DF-om, a neki uostalom i članske kartice te stranke. Prema Faktorovim saznanjima, proteklih dana su bili u čestim kontaktima sa DF-om u Tuzlanskom kantonu.

1000_1520081924df-ovac-final

 

Samir Sadikovi, jedan od organizatora protesta

1000_1520082211safet-final

Safet Salkić, jedan od organizatora protesta

Zanimljivo je, također, da su boračke proteste pokušali iskoristiti i pojedini članovi iz A-SDA, prvenstveno iz Cazina, o čemu ćemo naknadno detaljnije pisati.

1000_1520082811nedim_čivić2

Nije manjkalo podrške ni iz “Nezavisnog bloka”. Nakon deblokade Šićkod Broda, interesantnim statusom na Facebooku se oglasio i Nedim Čivić, nekadašnji SDA-ovac, a sadašnji član stranke Senada Šepića i Sadika Ahmetovića. I on tvrdi da je policija tukla borce. Zaboravio je valjda kako je ranije javno govorio da bi “izvadio k*** i popišao sve te borce”.

Poseban dio priče, je to da lideri HVO-a huškaju bivše pripadnike Armije RBiH da blokiraju Tuzlu, Zenicu i Sarajevo, dok u isto vrijeme veteranima HVO-a daju instrukcije da ne blokiraju ni jedan grad u Hercegovini.

U konačnici, nakon što je odblokirana petlja Šićki Brod, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije navodnog premlaćivanja boraca. Jedna od njih je i ona na kojoj se jasno vidi da je nastala u Hrvatskoj tokom jedne od tamošnjih policijskih akcija.

1000_1520083436mup_rh

Fotografija koja kruži društvenim mrežama kao “dokaz” da je policija tukla borce

1000_1520086378mervana

 

1000_1520083444pikselova_fotka

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Back to top button