Zbog negiranja bosanskog jezika veto na Zakon o srednjem obrazovanju u RS-u

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je veto na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu, jer u potpunosti odbacuje naziv bosanski jezik, potvrdio je danas Feni šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.
– Pokrenuli smo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer se u ovom zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a – kazao je Hadžiomerović.

U entitetskom ustavu je navedneo da su u RS u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je, kaže, u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju je navedeno jezik konstitutivnih naroda.

-To je još uopštenija norma u odnosu na Ustav, što je za Bošnjake nedopustivo, imajući u vidu da je Ustavni sud BiH zaključio da niko nikome ne može nametati naziv jezika – ukazao je Hadžiomerović.

Najavio je da će biti iskorišteni svi mehanizmi kako bi se upozorilo na dismiminaciju koja se po ovom pitanju provodi u RS-u.

Klub Bošnjaka je stavio veto i na Zakon o gasu u RS-u, a pokrenut će, kaže Hadžiomerović, i inicijativu za ocjenu njegove zakonitosti i ustavnosti.

Rješenja u ovom entiteskom zakonu su, navodi, u suprotnosti s preporukama Evropske energetske zajednice kada je u pitanju ova oblast.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Zakon o gasu usvojeni su 22.februara, na trećem nastavku zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

O vetu bošnjaka na ova zakonska rješenja izjasnit će se Vijeće naroda, a ukoliko ne bude dogovora Zajednička komisija ili eventualno Ustavni sud RS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button