Razlika između vanjskih i unutarnjih hemeroida

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Božidar Perić, dr.med.Božidar Perić, dr. med., specijalist interne medicine, odgovara čitateljici na pitanje vezano za pojavu hemeroida.

Pitanje čitateljice: Imam 44 godine, žena sam. Visoka 187, 85 kg. Godinama se mučim s hemeroidima. Trenutno je to doseglo najvišu granicu boli. Uz to prati me rijetka stolica s krvarenjem. Za hemeroide sam uzimala domaće kreme od gaveza. I hladila ih ledenom vodom. Sad sam još dobila i vaginalete jer sam pobrala upalu. Kako da si pomognem.

Oblik i veličina rodnice mogu biti uzrok bolnih spolnih odnosa

Odgovor liječnika: Kad govorimo o hemeroidima, to su proširenja venskih spletova u donjem dijelu završnog dijela debelog crijeva.

Razlikujemo vanjske i unutarnje hemeroide. Ako dođe do grušanja krvi u njima, tj. ukoliko tromboziraju, mogu biti izrazito bolni. U kombinaciji s tvrđom stolicom, dio tih hemeroida može puknuti i dovesti do pojave svježe krvi u stolici.

Hemeroidalne bolove se češće povezuje s vanjskim hemeroidima. Najčešće se hemeroidi liječe simptomatski (tople sjedeće kupke), omekšivačima stolice poput psilijuma ili mastima poput Faktu masti, koja sadrži kombinaciju lokalnog anestetika i tvari koje dovode do cijeljenja upale. S obzirom na to da kod Vas tegobe traju dulje vrijeme, potrebno je konzultirati gastroenterologa ili kirurga-proktologa, koji će nakon pregleda i dodatne dijagnostičke obrade poput anoskopije, preporučiti najbolji izbor liječenja.

Izvor Vecernji.hr

Back to top button