Srbijanac na posmrtnici supruge naveo ko je kriv za njenu smrt

“Supruzi nije bilo dobro, nije mogla ni da ustane. Pozvao sam Hitnu pomoć koja je odbila da dođe. Kad sam je poslije par sati, na kraju sam odvezao u bolnicu, moja Vesna je preminula, samo je pala…” priča za BlicVeroljub Simović iz Vranja u Srbiji, koji za smrt svoje nevjenčane supruge krivi neažurnost ljekara lokalnog zdravstvenog centra.

Fotografija posmrtnice Vesne Zdravković-Simović (54) šokirala je građane širom Srbije, a Vranjance ostavila u nevjerici. Na njoj se, sem posljednjeg pozdrava ožalošćenih članova porodice, navodi i sljedeće:

“Zbog neblagovremene intervencije i nesavjesnog rada dežurne ekipe hitne pomoći grada Vranja, izgubismo nama dragu Vesnu suprugu, majku, sestru i tetku u svojoj 54-oj godini života i ostaviše nas da tugujemo za njom, a kao utjehu da se vječno sjećamo njenog dragog i vedrog lika”.

Veroljub, vojno lice u penziji, objašnjava da je do prerane smrti njegove životne saputnice i majke kćerke Anđelije (17), došlo u utorak, nakon što ju je on odvezao u ambulatnu hitne službe. Međutim, stvar je počela da se komplikuje nekoliko sati ranije.

– Nije se osjećala dobro tog dana, zacrvenila se, glava joj je bila otečena, podočnjaci podbuhli… Otišli smo oko 16 sati na odjeljenje medicine rada i internista joj je uradio EKG pregled, za koji je rekao da je dobro prošao.

Doktorka joj je dala neki lijek na licu mjesta, nisam siguran koji tačno, a na njen zdravstveni list je dopisala lijekove koje je Vesna ubuduće trebalo da pije uz svoju redovnu terapiju i pustila je kući.

Moja supruga je imala problema sa aritmijom i povišenim pritiskom, ali se dugo bavila rukometom i ljekari su joj govorili da uprkos tome “ima srce da živi 100 godina”. Trebalo je samo u četvrtak da se javi svom ljekaru i podigne te nove lijekove. Oko 17 sati smo došli kući i tada joj se stanje pogoršalo – dodaje Veroljub.

Prema njegovim riječima, Vesnu je pogodila teška mučnina i od konstantnog povraćanja uopšte nije mogla da ustane.

– Dali smo joj “klometol” zbog mučnine želuca, ali nije pomoglo, samo je sjedila i povraćala. Kako ustane, tako želudac opet proradi, na kraju više nije imala ni šta da povrati i osjećala je bolove u gornjem predjelu stomaka.

Ja sam oko 17.30 pozvao Hitnu pomoć i objasnio im suprugino stanje. Postavili su mi pitanje zašto je ne dovezem do ambulatne, odgovorio sam im “da mogu da to uradim, sigurno i bih”, ali Vesna jednostavno nije mogla da makne.

Napomenuo sam da smo već tog dana odradili EKG pregled, na šta mi je žena s druge strane telefona rekla “Ako ste već bili tamo onda je to to, oni su viša instanca od nas”, nisam mogao da vjerujem – priča potreseni suprug preminule.

Štaviše, dodaje, zaposlena u zdravstvenoj ustanovi bila je vrlo neljubazna.

Fokus Magazin

Back to top button