Roma na krilima Džeke među osam najboljih u Evropi

 

Fudbaleri Rome na svom Olimpicu savladali su ukrajinski Šahtar s minimalnih 1:0 i tako se plasirali u četvrtfinale Lige šampiona.

Ekipa koju s klupe predvodi Eusebio Di Francesco imala je zaostatak od 2:1 iz prve utakmice, ali su isti uspjeli nadoknaditi i ostvariti plasman među osam najboljih u Evropi po prvi put nakon dugo vremena.

Istina, postojao je realan strah kod domaćina da zbog neiskustva igranja u ovakvom takmičenju možda neće napraviti željeni rezultat, ali ponovo su shvatili koliko im je bitan bh. reprezentativac Edin Džeko koji je svojim golom ujedno i odlučio meč.

Roma je, potpuno očekivano, krenula ofanzivno od samog starta i prvu šansu na meču bilježimo već u 33. sekundi. U odličnoj prilici se našao upravo Džeko, međutim njegov udarac nije bio dovoljno dobar i golman Pyatov bez problema je uhvatio loptu.

U nastavku vidjeli smo otvorenu igru s obje strane, no kako se bližio odmor Roma je bila konkretnija i opasnija, ali najveće zasluge što se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0 pripadaju odbrani Šahtara koja je radila gotovo savršen posao.

U drugom poluvremenu Roma je nastavila napadati, a ofanzivna igra se isplatila već u 52. minuti kada rimski klub dolazi do prednosti. Džeko je iskoristio sjajnu loptu Strootmana, izašao sam na gol tima iz Donjecka, te rutinski pogodio za vodstvo Rome.

Deset minuta kasnije Džeko je mogao do svog drugog pogotka na utakmici. Bh. napadač je odlično gađao sa ivice kaznenog prostora, ali lopta je otišla pokraj lijeve stative, iako su je mnogi već vidjeli u golu Šahtara.

Od 79. minute Šahtar je zbog isključenja Ordetsa imao igrača manje na terenu, međutim unatoč tome Ukrajinci se nisu predavali, ali nisu ipak smogli snage da dođu do gola koji bi ih odveo u četvrtfinale.

Dodajmo i to, Džeko se na terenu zadržao do 89. minute i ispraćen je aplauzima od strane navijača Rome.

Back to top button