Skandalozno: Čovićevi “neovisni istraživači” se finasiraju i novcem građana BiH!

Hrvatsko pitanje ne postoji, već postoji pitanje Bosne i Hercegovine. Poručio je ovo u svom uvodnom izlaganju na otvaranju naučno-stručnog skupa “Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu” akademik Dragan Čović.

Uprkos vlastitoj konstataciji o nepostojanju “hrvatskog pitanja” u BiH, sa kojom se teško ne složiti, upravo je ta sintagma našla mjesto u nazivu skupa u Neumu kojeg je organizirao predsjedavajući Predsjedništva BiH, uz pomoć odabranih institucija i udruženja.

Zaključak naučno-stručnog skupa, naslućuje se na osnovu liste njegovih organizatora i njihovih od ranije poznatih “naučno utemeljenih stavova”, bit će da su Hrvati nejednakopravni i da takva BiH, sa nejednakopravnim Hrvatima u sebi, ne može postati evropska država, a jedini ispravan put ka evropskoj budućnosti je usklađivanje svih ustava i zakonskih odredbi sa Čovićevim potrebama.

Ako BiH želi postati dio Evropske unije, onda je, logično, institucije vlasti potrebno prepustiti strukturama koje u sebi nose evropske vrijednosti, a takve, utvrđeno je na prošlogodišnjem naučnom skupu istih organizatora, u sebi nose Hrvati.

– Skup u Neumu će pokazati da su Hrvati u BiH nositelji evropskih vrijednosti – kazao je prošle godine Ivan Vukoja iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), jednog od suorganizatora skupa “Hrvati BiH – nositelji evropskih vrijednosti?” i aktuelnog skupa u Neumu, te dodaje da je “svrha skupa bila pozitivno odgovoriti na upit postavljen u samom nazivu konferencije”.

I skup je zaista poslužio svrsi. Naučno je, a kako bi drugačije, utvrđeno da su Hrvati zaista nositelji evropskih vrijednosti u BiH te je, s tim u vezi, potrebno osigurati monopol “stožernoj hrvatskoj stranci” u institucijama vlasti kako bi zemlja krenula ka Evropskoj uniji.

Suorganizator oba skupa, kao i niza manifestacija i publikacija sličnog karaktera, je ranije pomenuti IDPI, iz čije zvanične internet stranice saznajemo da se radi o “politički neovisnom istraživačkom centru” iz Mostara.

Kompatibilnost sadržaja njihovih okruglih stolova, konferencija, izvještaja, analiza i ostalih publikacija sa političkim stavovima HDZ-a BiH je, pretpostavljamo, plod slučajnosti i nema apsolutno nikakve veze sa činjenicom da su glavni sponzori Instituta kompanija HT Eronet i Vlada Republike Hrvatske.

Tako je, primjera radi, za “Studiju preustroja BiH u cilju osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda”, objavljenu prije dvije godine, IDPI od Vlade Republike Hrvatske dobio 410.000 kuna, što je gotovo 108.000 KM. O kvalitetu ove “naučne studije” dovoljno govori činjenica da je Dražen Pehar, dotadašnji član IDPI-a, odbio staviti svoj potpis na njen sadržaj. Ta studija je, ocjenjuje Pehar, puna nepremostivih kontradikcija, a uloženih 410.000 kuna je “suludo potrošeni novac. “Intelektualno i teorijsko nasilje nad vlastitim premisama”, “mentalni suicid” i “besmisleno brbljanje” samo su neke od kvalifikacija koje je Pehar iskoristio u osvrtu na sadržaj studije bivših kolega.

Međutim, to IDPI-ovce nije omelo u daljem “analiziranju” bh. društveno-političke stvarnosti i predlaganju rješenja za postojeće izazove, ali i inkasiranju javnog novca susjedne države u zamjenu za svoje propagandne usluge. Tako im je Vlada Republike Hrvatske i za 2017. godinu izdvojila 500.000 kuna za finansiranje projekta “Hrvatska BiH – županije za Evropu i potpora procesu evropskih integracija”.

Našlo se za IDPI novca i iz budžeta institucija BiH, odnosno iz sredstava tekuće rezerve ili grant sredstava za sufinansiranje projekata institucija kulture.

Nisu škrtatile ni kantonalne vlade, barem one u kojima vlast ima HDZBiH. Tako je, primjera radi, Vlada Posavskog kantona samo u oktobru prošle godine uplatila 6.800 KM IDPI-u za potrebe prevođenja kantonalnih zakona i podzakonskih akata sa hrvatskog na engleski jezik.

Članovi ovog “politički neovisnog istraživačkog centra” su ranije spomenuti Ivan Vukoja, o čijoj političkoj neovisnosti svjedoči i pozicija voditelja jednog od odjela u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Također je Vukoja, lišen bilo kakvog političkog utjecaja, nakon zakonske konkursne procedure, a kako bi drugačije, izabran za direktora Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Članovi IDPI-a baš imaju sreće sa konkursima. Nakon jednog takvog je Upravni odbor BHRT-a za urednika dokumentarnog programa BHT1 izabrao Tvrtka Milovića, člana Stručnog tima IDPI-a.

 

– Iako u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona ne piše da su Srbi konstitutivan narod, oni su ipak konstitutivni – pojasnio je javnosti “nevidljivu konstitutivnost” srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu član Stručnog tima IDPI-a Milan Sitarski.

Zanimljiv je i poprilično indikativan izbor inostranih publikacija koje je Sitarski odlučio prevesti i prezentirati domaćoj javnosti. Jedna takva je ona iz oktobra prošle godine, u kojoj Institut za stabilizaciju i tranziciju iz Washingtona BiH prepoznaje kao “propalu državu”. Jedna od analiza koju je IDPI prezentirao javnosti je i ona koju je kreirala Međunarodna krizna grupa (ICG), koja nosi naziv “Budućnost Bosne” i u okviru koje se zaključuje da je koncept trećeg entiteta legitiman, a da su prigovori tom konceptu “prazna priča”.

Uzimajući u obzir neupitnost političke neovisnosti, te naučne utemeljenosti teza koje zagovaraju, porezni obveznici iz Republike Hrvatske i BiH bez sumnje s nestrpljenjem očekuju nove publikacije i manifestacije u organizaciji IDPI-a koje će se, sasvim slučajno, uvijek podudarati sa političkim ciljevima HDZ-a BiH.

Back to top button