Ljevica o prijedlogu DF-a: Od “ništa od toga” do “kratak je život da bi se proveo u opoziciji”

Nakon prijedloga Demokratske fronte (DF) Željka Komšića o ujedinjenju SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke i Građanskog saveza i formiranju novog političkog subjekta od pomenute četiri stranke, stigle su i prve reakcije.

Prijedlog iz DF-a koji je upućen SDP-u, GS-u i Našoj stranci

Iz SDP-a BiH kazali su nam da im je prijedlog DF-a za Kongres ujedinjenja četiri stranke dostavljen tek danas, te da će sa zajedničkim stavom izaći nakon što bude održana sjednica Predsjedništva stranke.

Član SDP-a BiH Zukan Helez na Twitteru je kratko prokomentirao, premda nije spominjao direktno Komšića i DF:

– Ozbiljni ljudi daju ozbiljne prijedloge, a neozbiljni neozbiljne!

Helez je prije dva dana izjavio da svakako neće biti ujedinjenja SDP-a i DF-a prije oktobarskih izbora, ali da će ove dvije stranke u skladu sa ranijim dogovorom na izbore izaći sa zajedničkim kandidatima.

Što se tiče eventualnog ujedinjenja, “to ako se bude dešavalo, dešavat će se poslije izbora”, naglasio je Helez.

VEZANI TEKST – Komšić predlaže: Formirati novu stranku, DF, SDP, GS i Našu stranku ugasiti?!

I dok SDP-u očigledno ne pada na pamet da gasi stranku i formira novu zajedno sa ostale tri stranke ljevice, u Građanskom savezu su, čini se, jedva dočekali prijedlog Komšića i DF-a.

– Ljudi, prekratak je život da bi se proveo u opoziciji – zavapio je na Twitteru Reuf Bajrović iz GS-a, dodajući da “dogovor svima odgovara, posebno sada kada se SDA rasula na pet stranaka”.

Osim toga, zaključio je: “Puno je više vlasti ako se uzme vlast nego fotelja opozicije u parlamentu”. Apsolutno logično.

Sa Bajrovićem se slaže i njegov stranački kolega Emir Suljagić.

– Nećemo i ne trebamo pregovarati javno i putem medija, ali ko god je načelno protiv ujedinjenja lijevih/građanskih ili učini nešto da to propadne, radi za SDA i bit će odgovoran za hiljade i hiljade mladića i djevojaka koji će napustiti zemlju u godinama pred nama – napisao je Suljagić na svom Twitter profilu.

Prema informacijama Slobodne Bosne, prijedlog DF-a u vrhu SDP-a ocijenjen je kao potpuno neprihvatljiv i sasvim je izvjesno da SDP pod tim uvjetima neće sudjelovati na kogresu ujedinjenja. U SDP-u navode nekoliko ključnih razloga zbog kojih smatraju da je prijedlog DF-a neprihvatljiv.

Na prvom mjestu, SDP ne može prihvatiti predloženi princip pariteta, jer četiri navedene stranke nemaju ni približno jednaku političku težinu i podršku glasača, a pogotovo stranačku infrastrukturu.

Primjerice, SDP je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio približno 150.000 glasova, dok Građanski savez nije ni sudjelovao na izborima pa dakle nema ni formalni status parlamentarne stranke.

Također je ogromna razlika između SDP-a koji u Parlamentu BiH ima tri zastupnika i Naše stranke koja na razini države nema niti jednog zastupnika.

U SDP-u smatraju da bi ujedinjenje na paritetnom principu bilo prihvatlljivo samo u slučaju da se ujedinjuju četiri partije približno jednake snage, ugleda, tradicije i infrastukture, jer samo u tom slučaju ne bi bilo ni pobjednika ni gubitnika. No, prijedlogom ujedinjenja koji je formulirao DF, bio bi samo jedan gubitnik – SDP BiH – dok bi ostale tri stranke izvukle značajan politički profit.

U Našoj stranci su nam rekli da će početkom iduće sedmice članovi Predsjedništva stranke održati sastanak na kojem će detaljno razmotriti prijedlog DF-a. Član Predsjedništva NS Tarik Haverić za Faktor kaže da ova stranka načelno podržava ujedinjenje ljevice, pod čim podrazumijevaju sve političke subjekte nastale cijepanjem Socijaldemokratske partije.

– Kada se to ostvari, nastat će najsnažnija opoziciona stranka s kojom NS, kao mlađi partner, može obrazovati građanski blok. Nažalost, naše iskustvo nalaže nam oprez kod svih ovakvih ho-ruk akcija. Od lokalnih izbora 2016., kada su se vidjele tendencije u biračkom tijelu, prošlo je 18 mjeseci, što je bilo dovoljno za pripremu zajedničkog nastupa. To vrijeme nije iskorišteno, osim za izjave i deklaracije. Svi konkretni pokušaji saradnje su propali, na našu štetu. Kada je u Gradskom vijeću trebalo izabrati gradonačelnika Sarajeva, Stranci demokratske akcije su se prodali jedan vijećnik SDP-a i jedan vijećnik DF-a, i zato danas imamo ovu sramotu. Bojimo se da sadašnja galama i “urgentnost” treba da prikriju strah lijevih stranaka od suočavanja s njihovom historijskom (ne)odgovornošću – kaže Haverić.

Dodaje kako je NS stranka socijalno-liberalne, a ne socijaldemokratske orijentacije:

– Nakon višegodišnjih napora, postali smo članica Alijanse liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu (ALDE), čime se jako ponosimo. To ne znači da u povijesnim okolnostima kakve su naše nećemo sarađivati sa subjektima iz drugih političkih porodica, ako je to u višem interesu.

Ako bi tri stranke ljevice uspjele da se ujedine prije izbora, ili da zajedno nastupe, to bi bio pametan potez, smatra Haverić.

– U Našoj stranci našle bi pouzdanog partnera za obrazovanje većine gdje god je to moguće – kaže Haverić.

 

Back to top button