Izborni štab SBB-a: Spremni!

Fahrudin Radončić, šef Saveza za bolju budućnost (SBB), održao je sinoć u Tuzli stranački skup. Podrazumijeva se da je bilo spektakularno i nezaboravno.

– Dok se u drugim strankama događa obrnut proces, odnosno masovno ostaju bez svog članstva, ovaj spektakularni skup govori da je SBB najstabilniji politički faktor u državi. To je jedina politička stranka koja, bez lažne skromnosti, ima lidera, ali što je važnije, ima članstvo, ima vas – poručio je Radončić, čiji je govor, piše Avaz, prekidan gromoglasnim aplauzima, a i kako bi drugačije.

Radončić je na skupu kazao kako SBB 2018. godine na izborima “mora biti prvoplasirani ako građani žele da naša država napokon krene putevima prosperiteta i masovnih infrastrukturnih radova”. Sva sreća pa kadrovi SBB-a, zajedno sa HDZ-om, u mandatu na izmaku nisu vodili resore koji su ključni za infrastrukturne radove, pa ćemo njihove kapacitete na djelu imati priliku vidjeti čim ponovo glasamo za njih.

A sada spektakl:

– Vidio sam danas neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem, ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH. Mi jesmo za kompromis, mi jesmo za dogovor, mi jesmo da se razgovara sa svakim i mi znamo da razgovaramo, ali svako mora znati gdje postoje linije ispod kojih nismo silazili ni 1992, niti ćemo to raditi sad – kazao je Radončić i dao znak za sveopću mobilizaciju, ali onu predizbornu, u SBB-u.

Treba naglasiti dvije ključne stvari: Fahrudin Radončić, čovjek koji je za sebe govorio da je “20 godina industrijalac, 30 godina intelektualac”, od jeseni 2015. godine kada je sa SBB-om ušao u “grande koaliciju” nije uradio apsolutno ništa vrijedno pažnje. Umjesto obećanog cunamija razvoja, za čiju je realizaciju imao sve pretpostavke jer su upravo njegovi kadrovi dobili ključne pozicije, Radončić i SBB su bili skloniji stvaranju tenzija unutar koalicije te postavljanju zahtjeva kadrovske prirode. Ispunjavanje tih zahtjeva često je bilo prepreka normalnom funkcioniranju izvršne, a naročito zakonodavne vlasti u Federaciji. Po već ustaljenom modelu ponašanja, Radončić i SBB i dalje izigravaju opoziciju. Iako su usvajanjem seta zakona o akcizama i finansijskim aranžmanima na nedavno održanoj Londonskoj konferenciji, osigurani svi preduvjeti da masovni radovi u sektoru cestogradnje počnu, Radončić građanima sada servira neku vrstu ucjene – gradnje će biti, ali prvo SBB mora biti prvoplasirani na izborima u oktobru.

Drugo, i Milorad Dodik kojem je Radončić sinoć u Tuzli “odgovorio”, a i Dragan Čović koji nam sa “akademskim autoritetom” ovih dana iz Neuma objašnjava da je pitanje osiguravanja vlasti za HDZ pitanje svih pitanja, i da sve drugo u državi može čekati, sve ovo vrijeme uopće nisu krili da im je Radončić najprihvatljiviji bošnjački partner u vlasti. Nema sumnje da na to računaju od oktobra. Radončićev odgovor Dodiku sa tribine sinoć u Tuzli ima za cilj ušićariti koji bošnjački glas. To je apsolutno jasno. U kontekstu te priče treba podsjetiti šta je bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao nedavno gostujući na Face TV-u: “Radončić je rekao samo ti potpiši (treći entitet, op. a.), a mi ćemo objasniti narodu”. Na kraju krajeva, ko je građanin Fahrudin Radončić, sa koje to funkcije u državi govori kada spominje rat? Mnogo samouvjereno zvuči za jednog parlamentarca.

(Bportal.ba/Faktor.ba)

Back to top button